Претражи овај блог

субота, 7. септембар 2019.

Mick Farren


     Početkom šezdesezih,Mick Farren dolazi u London i priključuje se 'International Times'-u,underground nedeljniku poznatom i kao IT.U ekipu ex-beatniksa,proto-hippieja,književnih avant-gardista,anarhista i revolucionara,Farren donosi nešto novo.Za njega,underground je bio logično proširenje rock'n'roll buntovništva i smatrao je Elvisa ili Gene Vincenta ravnopravnim sa William Burroughsom i Jack Kerouacom.
     Istovremeno,bio je i vokal u bandu The Social Deviants.Pod tim imenom su svirali sa Pink Floyd i Soft Machine,1967,u Alexandra Palaceu.Ne baš tehnički savršeni za band sa kraja šezdesetih,pozajmljujući,delikatno,duhovitost od Zappe,Deviants su svirali 'rough'n'ready' garažni rock predstavljen na njihova tri albuma:'PTOOFF'(1967),'Disposable'(1968) i 'Deviants 3'(1969).
     Farren je pokretač Phun City,pionirskog free pop festivala,na kome su nastupili MC 5,White Panther,Edgar Broughton i Mungo Jerry.Takodje je pomogao svojim prijateljima iz Hawkwind i Pink Fairies (ex-Deviants) da se pojave na Isle Of Wight festivalu 1970.
     IT je propao 1973,pa je Farren neko vreme pisao za soft porn magazine pre nego što je prihvatio ponudu NMEa,zajedno sa još nekoliko kolega iz underground novinarstva (Charles Shaar Murray,Nick Kent...).Svi zajedno činili su udarne trupe NMEa u rivalskom sukobu sa Melody Makerom.
      1980 preselio se u Ameriku gde se posvetio pisnju SFa.Objavio je 23 novele u stilu Michael Moorcocka,JG Ballarda i Jim Thompsona.2001 je napisao zabavne memoare 'Give The Anarchist A Cigarette'.
     Kao muzičar,objavio je dva albuma po raspadu Deviantsa.Posle ovih albuma sporadično se bavio muzikom,saradjujući sa Wayne Kramerom,Jack Lancasterom i reformiranim Deviants.
     Mick Farren je preminuo 27.07.2013 na stageu,nastupajući sa Deviants u Londonskom Borderline Clubu.

People Call You Crazy-The Story Of Mick Farren  (Castle Music,2003)


link in...

1 коментар:

Euroshima

       Goth/darkwave kvartet iz Buenos Airesa. Euroshima su snimili samo jedan album tokom svoje kratke karijere. Iako su imali ugovor sa ve...