Претражи овај блог

понедељак, 16. септембар 2019.

Tubeway Army


     Tubeway Army su,1977,osnovali pevač/gitarista Gary Webb (ex-Mean Street),basista Paul Gardiner (ex-Lasers) i Gardinerov ujak,Jess Lidyard na bubnjevima.Webb se priključio grupi Lasers pošto su ga izbacili iz Mean Street,zbog prevelikog privlačenja pažnje na sebe ('not cool' po mišljenju ostalih iz banda).Lasers počinju da uvežbavaju Garyeve pesme i menjaju ime u Tubeway Army.Band se brzo podelio ali su Webb i Gardiner zadržali ime.
     Prvi nastupi Tubeway Army vezani su za Roxy,gde su predgrupisali Saints,Penetration,X-Ray Spex...Tokom početnog perioda svirali su sasvim 'običan' punk,bez klavijatura na vidiku.
     Band potpisuje ugovor sa Beggars Banquet,za koje snimaju dva,prilično obična singla;'That's Too Bad' i 'Bombers'.Na drugom singlu,umesto Lidyarda u grupi su gitarista Sean Burke i bubnjar Barry Benn.Benn i Burke su otpušteni posle 'Bombers' singla.
     Gary Webb (u to vreme poznat i kao Valerian) se već bio umorio od punka.U stvari on i nije bio baš veliki punk fan (iako ga je nastup Sex Pistolsa,1975,impresionirao),več više Bowie/Roxy Music/Kraftwerk tip.
     Ovo definitivno izbija na površinu na debi albumu banda,koga su ponovo snimili kao trio,pošto se Lidyard vratio u band.Webb uzima ime Gary Numan od ovog albuma.Uprkos synthesizerima ovaj album i dalje zvuči punky.Webb/Numan se pokazuje kao dobar autor i album nagoveštava pravac u kome će Numanova muzika ići.
     Posle kraće pauze (Numan se umorio od live nastupa),bend se pojavljuje 1979 sa novim elektronskim zvukom,predstavljenom na singlu 'Down In The Park',koji se solidno prodao i doneo im povoljne kritike.
     'Are Friends Electric?' je objavljen u maju 1979 i gotovo momentalno dospeva na mesto #1,UK lista.'Replicas' izdaju u junu iste godine.Album je mnoooogo sigurniji i fokusiraniji od prethodnika,prepun hladnih,kliničkih synth zvukova koji pričaju priče o robotima,distopičnoj budućnosti,alijenaciji itd,itd...'Down In The park' i 'Are Friends Electric?' prednjače u odnosu na ostale numere,ali,sve u svemu prilično dobar LP,pa nije ni čudo što je ponovio uspeh singla i uleteo na mesto #1 albuma.
     Posle 'Replicas',Numan je krenuo solo i odjednom ga je bilo svugde:Top Of The Pops,Smash Hits...Sledeće tri godine snimio je još šest Top 10 singlova (uključujući 'Cars',#1) i pet Top 10 albuma.Njegov uspeh označio je zlatne godine za elektronsku muziku.Do 1984,ljudi su se umorili od ovakvog zvuka i Numan je odabrao cult status radije nego da brine oko pozicije na top listi.

   

Tubeway Army  (Beggars Banquet,1978)


That's Too Bad  (Beggars Banquet,1978)


Bombers  (Beggars Banquet,1978(


Replicas  (Beggars Banquet,1979)



 ...in coms










1 коментар:

  1. https://mega.nz/#!odUWga5J!IurBs1T9hx-AAJvkDRvZbTtJbx2t8K2-rnFe0tRxZNo
    https://mega.nz/#!ZVMyGSAB!QG6IvhpOQrdc0Qbs1alxlTfNE4QR4ySJ6HIhXX7YQuo
    https://mega.nz/#!MUMEAYjZ!1eVvLP5c5o0m1Ggs0q1tvEDaJDN9AV-hzO-Nl9jUZPM

    ОдговориИзбриши

Opera De Nuit

       Francuski coldwave sastav, nastao početkom osamdesetih. Prvi EP izdaju 1984 za malu, nezavisnu izdavačku kuću Contorsion i ovo izdanj...