Претражи овај блог

четвртак, 19. март 2020.

SHORTCUT : Spizz


     Uporno održavajući svoj usamljenički,pozitivni,DIY,punk stav,Kenneth Spiers (aka Spizz) i njegove brojne reinkarnacije (od Spizzoil do Spizzenergi2),bio je jedna od glavnih Rough trade atrakcija.
     Započevši kao one-man band u avgustu 1977,zabavljao je publiku uskočivši na binu tokom nastupa Siouxsie & The Banshees,na Barbarella festivalu.Par meseci kasnije,uz Pete Petrola,osniva Spizz 77,koji su prvi band na Rough Trade etiketi.Palmolive (Slits) je par puta nastupila sa njima uživo.
     Kao Spizzoil,debituju vinilno sa dva singla,'6000 Crazy' i 'Cold City',krajem 1978 i početkom 1979.Obadva su short-sharp-shock dragulja,koji dokazuju da punk najbolje zvuči potpuno sirovo i ogoljeno.Futuristička lirika odvaja Spizzoil od svojih punk saboraca.
     Spizzenergi je pun band,u kome su basista Jim Solar,klavijaturista Mark Coalfield i bubnjar Brian B.Benzine.Singl 'Soldier,Soldier/Virgina Plain',praćen je izdanjem na kome se nalazi klasična punk himna 'Where's Captain Kirk?',na kome je Hero Shima bubnjar.
     Athletico Spizz'80 je njegova najkomercijalnije izdanje.Dave Scott (ex-Bank Of Dresden) je gitarista ove postave a CP Snare,novi bubnjar.Poslednje izdanje za Rough Trade je singl sa duplom A stranom,'No Room/Spock's Missing' i još jednom osvajaju indie liste.
     A&M izdaje album 'Do A Runner'(1980),koji je razočarao fanove banda.Slično je i sa sledećim albumom,'Spikey Dream Flowers'(1980),koji pokazuje da Spizzu polako ponestaje ideja ali i da je pridobio novu publiku pošto je album stigao do mesta #4 nezavisnih lista.
     Kao Spizzenergi2,vrača se u Rough Trade gde snima još par singlova,1982,bez većeg uspeha.Kao SpizzOrwell nastupa solo,pokušavajući da revitalizuje svoj punk status.Bespotrebno snima novu verziju 'Where's Captain Kirk?'.
     1988,Spizz Orbit,ponovo pun band,snima singl 'Love Me Like A Rocket'.Slede projekti Spizzvision,Spizzmas i Spizzenergi 2000,koji ne uspevaju da mu povrate status indie zvezde.
     Spizz nastupa povremeno i danas (uglavnom kao Spizzenergi) na razno-raznim punk festivalima.

Spizz Not Dead Shock!  (Cherry Red,1996)


...in coms

1 коментар:

2 Belgen

       2 Belgen su osnvali pevač i gitarista (kasnije se prebacio na synth) Rembert De Smet i bubnjar Herman Celis, 1982, u Ghentu (BEL). De...