Претражи овај блог

уторак, 16. јун 2020.

Swans part 1


      Swans su Američki experimentalni band,osnovan 1982 od strane pevača,kompozitora i multi-instrumentaliste Michael Girae.Gira je nazvao band Swans,zato što su labudovi 'dostojanstvena,prelepa stvorenja,sa gadnim temperamentom' i to upravo odgovara muzici koju je želeo da stvara.
     Najranija poznata postava Swans se sastojala od Girae (bass,vocal),Jonathan Kanea (drums),Sue Hanel (guitar) i Mojoa (percussion,tape loops).Hanel se nije dugo zadržla u bandu i u vreme njihovog vinilnog debija zamenio ju je Bob Pezzola.Debi Ep,'Swans' razlikuje se od svega što će kasnije raditi.Distorzirane,nemelodične gitare podsećaju na post-punk grupe,kao što je Joy Division,dok minimalna struktura akorda mnogo toga duguje bluesu a jazz instrumentalizacija je dokaz 'no wave' korena Swans.
     Prvi LP,'Filth',sadrži nalete udaraljki i abrazivne bubnjeve.Oseća se jak uticaj ranih no wave bandova,poput Mars i ranih Sonic Youth.Na albumu se prvi put pojavljuje gitarista Norman Westberg,koji če imati važnu ulogu u kreiranju zvuka Swansa tokom osamdesetih.
     'Cop' i 'Young God' su objavljeni 1984.Muzika se uglavnom slična kao i na 'Filth' uz ličnu napomenu,da mi sve to liči na extremno usporen heavy metal.Postavu su činili Gira,Westberg,Harry Crosby (bass) i Roli Mosimann (drums).
     1986 u band stiže Jarboe (vocal,keyboards) i njeno prisustvo polako počinje da topi brutalnost i energiju ranih Swans radova.Na albumu 'Gred' je i novi basista,Algis Kizys.Ne tako surov kao prethodna izdanja,'Greed' je još uvek ekstremno mračan i zloslutan album.Na 'Holy Money',Jarboe debituje kao vokal i po prvi put Swans u svoju muziku uključuju akustične elemente.
     Na 'Children Of God',Jarboe proširuje svoj uticaj.Uz već klasične teme Michael Girae (patnja,poniženje,zlostavljanje...) na albumu se po prvi put bave i religioznim temama i to bez namere da se rugaju ili ismevaju,več da bi eksperimentisali sa porukama i hipokrizijom verskih vodja.
     Posle ovog albuma (koga je Gira označio kao prekretnicu u njihovoj karijeri),smatrajući da njihova publika umesto zastrašujućeg noisea očekuje nešto osećajnije,Swans uvode još više akustke i pojačavaju ulogu Jarboeinog vokala.Band nastavlja svoju transformaciju neočekivanom obradom Joy Division,'Love Will Tear Us Apart',koja je 1988 izdata kao SP.Kasnije je Gira izjavio da je ovo izdanje greška i dugo je odbijao da na re-izdanjima objavi verziju sa svojim vokalom (verzija sa Jarboe je objavljena ranije).Bilo kako bilo,singl postaje hit na US koledž radijima i bandu je ponudjen ugovor sa velikim izdavačem (MCA).
     'The Burning World' je prvi,i jednini album Swans za veliku kompaniju.Produkcijom se bavio Bill Laswell i na albumu su Gira,Jarboe i Westberg (plus session muzičari) karakteristične heavy guitarske elemente odbacili u korist folk,world music i pop elemenata.Giraina lirika ostaje neporomenjena tematski i idalje se bavi depresijom,pohlepom,očejem...
     Razlaz sa MCA nije obeshrabrio grupu pa 1991 snimaju album 'White Light From The Mouth Of Infinity',uspešan mix ranijeg hevy metal i kasnije g pop pristupa.Za njim sledi 'Love Of Life' (1992 u prodikciji Martin Bisia) i 'The Great Annihilator'(1995),koji se smatra njihovim najpristupačnijim albumom,najverovatnije zbog prilično tradicionalnog i konvencionalnog pristupa muzici.
     Komponovanje i muzički koncept će doživeti još neobičniji i neočekivaniji obrt u godinama koje slede.

Swans  (Neutral,1982)


Filth  (Neutral,1983)


Young God  (K 422,1984)


Cop  (K 422,1984)


Greed  (K 422,1986)


Holy Money  (K 422,1986)


Children Of God  (Caroline,1987)


Love Will Tear Us Apart  (Product Inc,1988)


The Burning World  (Uni/MCA,1989)


White Light From The Mouth Of Infinity  (Young God,1991)


Love Of Life  (Young God,1992)


The Great Annihilator  (Young God,1995)



TO BE CONTINUED...

...in coms

1 коментар:

  1. https://yadi.sk/d/YCxICl88HKe1VA
    https://yadi.sk/d/lKOv2ubo_onbQA
    https://yadi.sk/d/2sa-j2FOlok4Cw
    https://yadi.sk/d/n3DuRFCGmZCs5g
    https://yadi.sk/d/5eE5iR-qe0lWww
    https://yadi.sk/d/cw40PN1YElq43A
    https://yadi.sk/d/7L9NREWR2xZ85A
    https://yadi.sk/d/LMYN-n0pinvzwQ
    https://yadi.sk/d/8mCEE2TlnH1u4Q
    https://yadi.sk/d/I-4fCZ9unj66sw
    https://yadi.sk/d/XZRrWhvWnznA5A
    https://yadi.sk/d/qbMqyJyLg5smUQ

    ОдговориИзбриши

Totenwald

       Oldschool dark punk kvartet osnovan 2014 u Berlinu. Njihov zvuk je pod snažnim uticajem Berlinske underground scene osamdesetih, i ug...