Претражи овај блог

среда, 19. август 2020.

Sparks


     Anglofilska braća iz Californije,Ron i Russell Mael,su se specijalizovali u pravljenju keyboard-orijentisanih pop pesama uz pamentu,ironičnu liriku (Ron) i otpevanu gotovo operskim vokalom (Russell).Oni koji ih vole brzo su se identifikovali sa zanosom,misterijom i humorom njihove muzike.Oni koji ih ne vole,čuju samo puno piskavih vokala.
     Originalnu postavu (tada su se još zvali Halfnelson),pored braće Mael,činili su i braća Mankey (Earl,kasnije producent i Jim,basista),te bubnjar Harley Feinstein.
     Demo snimci pronalaze put do Todd Rundgrena,koji im pomaže da dobiju ugovor sa Bearsville Records.Todd je i producirao njihov album 'Halfnelson,,1971.Album van svog vremena,glam pre glama,stilizovana Britanska muzika koja nije našla svoje mesto u srcima Amerikanaca.Njihova kompanija je mislila da je neuspeh rezultat imena banda,pa su ga momci promenili u Sparks i reizdali album sa novim omotom.
     'Wonder Girl' postiže skroman uspeh na Top listama,što važi i za drugi album 'A Woofer In Tweeter's Clothing'(1973).
     Verujući da bi se njihova muzika dopala Britancima,Sparks kreću za London,gde nastupaju u Marquee klubu,1973,uz predgupu,tada malo poznatu grupu Queen.
     Sparks sviraju širom Evrope i UK,pojavljuju se na TVu i naslovnim stranama časopisa,postaju meta vrištećih tinejdžerki...Očekivajući sličan uspeh i u domovini,vraćaju se u USA,ali uzalud.Amerika i dalje nije bila spremna za njih,pa se band raspada.
     Braća Mael se vraćaju u London i razbijaju Englesku pop scenu 1974 sa albumom 'Kimono My House' (producent Muff Winwood),sa koga je skinut #2 UK hit singl,glam rock opereta,'This Town Ain't Big Enough For Both Of Us'.'Propaganda'(1974) nastavlja uspešan put svog prethodnika.Vrišteće tinejdžerke su se vratile a štampa je zatrpana apsurdnim i upadljivim fotografijama braće Mael.Sparks postaju veeelike teen zvezde,što je jedna od najvećih ironija u muzici sedamdesetih.
     Umorivši se od magle i hladnoće (ipak su oni Californijski momci),krajem 1975 raspuštaju Britanske muzičare i vraćaju se u LA.
     Krajem sedamdesetih u saradnji sa producentom Giorgio Moroderom,realizuju čak tri UK hita,'Tryouts For The Human Race','Beat The Clock' i 'No.1 Song In Heaven',svi uradjeni u agresivnom electro-dance stilu.
     1982 izlazi album 'Angst In My Pants',povratak power popu,i na njemu se nalazi njihov prvi USA hit singl,urnebesna 'I Predict'.Konačni uspeh u USA nastavlja se i sledećim albumom,'Sparks In Outer Space',1983.
     Posle albuma 'Interior Design'(1988) sledi pauza,sve do 1994 i 'Gratuitous Sax & Senseless Violins'.1997  objavljuju 'Plagiarism' sastavljen od obrada sopstvenih pesama.'Balls' iz 2000 je ponovni povratak elektronici.
    Prvi živi album 'Two Hands,One Mouth,Live In Eurpe',objavljuju 2013.Poslednji studijski album pojavio se 2020,pod imenom 'A Steady Drip,Drip,Drip'.

Past Tense-The Best Of Sparks  (BMG,2019) 3xCD

PS : Franz Ferdinand i Sparks su se ujedinili pod imenom FFS,2015,i snimili istoimeni album.

links in...
     

1 коментар:

  1. https://drive.google.com/file/d/1VwOuGNejXsc0-U_J9mw_PrHaoXlCE-8V/view?usp=sharing
    https://drive.google.com/file/d/13eS2pwzZt-7GCXk0gI9cxwOD-zb45eT7/view?usp=sharing
    https://drive.google.com/file/d/1_Ga-8zAL8_2jPXKm1Jc1A-9_q7sTLIqP/view?usp=sharing

    ОдговориИзбриши

Opera De Nuit

       Francuski coldwave sastav, nastao početkom osamdesetih. Prvi EP izdaju 1984 za malu, nezavisnu izdavačku kuću Contorsion i ovo izdanj...