Претражи овај блог

среда, 10. фебруар 2021.

BUY, BEG OR STEAL : First Issue (Virgin,1978)

 

     1978 je bila gadna godina za Johnny Rottena.Pistols su doživeli gorak kraj,sudski procesi sa bivšim menadžerom McLarenom su se samo redjali,stari drug iz detinjstva (i nakratko kolega u bandu) Sid Vicious je tonuo sve dublje i dublje u heroinsku zavisnost,ostao je gotovo bez para...Svako bi u takvoj situaciji odbacio sve i potražio neki drugi posao.Ali ne i Johnny.Vratio se 'civilnom' prezimenu Lydon i osnovao novi band,Public Image LTD.
     Uz starog drugara Jah Wobblea na basu,Keith Levenea (kratko vreme u Clash) na gitari i Kanadskog gastarbajtera,Jim Walkera na bubnjevima,P.I.L. započinju sa probama u proleće 1978.U maju se pojavljuje prvi singl,'Public Image'.Singl je njihov prvi top ten hit a istovremeno je ponovo privukao pažnju publike Lydonovog prethodnog benda.
     'First Issue' se pojavio krajem 1978 i odmah je bilo jasno da od punka Sex Pistolsa ovde nema baš mnogo toga.Koristeći elemente duba,Afričke ritmove i avantgardne muzike,'First Issue' je predvidjen da pomeri granice rocka i razdvoji pametnu i glupavu publiku.Hteli to ili ne,P.I.L. su postavili jedan od kamena temeljaca post-punka.Album preispituje sve;od religije,preko obožavanja idola do toga kako se pesme mogu konstruisati.Pesme su paralitički repetativne ali dovoljno fluidne da drže slušaočevu pažnju.Večina numera na albumu je potpuno nova,ali su neke od njih ('Religion II','Public Image' i 'Annalisa') originalno bile namenjene Pistolsima.Kada ih je Lydon predstavio bendu,bio je ismejan a pesme su obeležene kao dosadne i bile su odbačene.P.I.L. su vratili ove pesme u život,dajući punku ritmičnu oštrinu,koja mu je često nedostajala.
     'First Issue' je odličan uvod u rad grupe (čitaj Lydona) koja će snimiti neke od najvažnijih post-punk albuma i to je baš pravi album na kome će se Rotten povući a Lydon roditi.P.I.L. ne samo da su pokazali punkerima da postoji još nešto van njihove scene,već su ih naterali i da zaigraju!


Theme
Religion I
Religion II
Annalisa
Public Image
Low Life
Attack
Fodderstompf
Johnny Lydon - vocals,piano
Keith Levene - guitar,synthesizer
Jah Wobble - bass,vocals
Jim Walker - drums

Нема коментара:

Постави коментар

Ataque De Caspa

       Ataque De Caspa su post-punk bend iz Madrida, osnovan sredinom osamdesetih. Grupa je imala dosta sličnosti sa drugim Evropskim post-p...