Претражи овај блог

недеља, 28. март 2021.

BUY, BEG OR STEAL : Q:Are We Not Men? A:We Are Devo! (WB,1978)

 

   Kada se pojavio prvi Devo album,magazin Rolling Stone ih je nazvao fašistima.Mnogi bendovi bi se ćčajnički branili od takvih optužbi ali ne i Devo,kojima je provokacija bila deo njihove platforme.Svirajući mehanički,synth-orijentisani punk,koji je podržavao njihovu teoriju De-evolucije,Devo nisu bili samo jedinstveni,već i apsolutno bizarni.
     Fašisti svakako nisu bili nikada,što ih nije sprečilo da dramatizuju takve stavove,nastupajući u uniformama i čudnim šeširima.
     Muzički,ono što ih je odvajalo od ostalih punkera je upotreba sintesajzera.U to vreme punk i new wave grupe su bile gitarski orijentisane dok su klavijature i elektronika bile rezervisane za prog rokere poput ELP ili Alan Parsons Project.Njihovo komponovanje je bilo potpuno neuobičajeno-uvrnut ritam i ukočene mehaničke pesme su bile isuviše 'robotske' za punk a isuviše žestoke i neobuzdane za sve ostalo.'Uncontrollable Urge','Come Back Jonee' i 'Praying Hands' zvuče relativno konvencionalno u svetlu ostalih otkačenih pesama.
     'Jocko Homo' i 'Mongoloid' su synth-heavy numere koje drobe i lome dok Mark Mothersbaugh govori bizarne storije iz 'normalnog' života.'Too Much Paranoias' zvuči baš kako naslov i sugeriše.Dve pesme koje su učinile ovaj album besmrtnim su 'Gut Feeling',epska,petominutna pesma sa nezaboravnim,pa ipak konvencionalnim gitarskim rifom,i teško prepoznatljiva Rolling Stones obrada 'Satisfaction',koja je,zasnovana na bas liniji Casalea i ritmu 'pisaće mašine' Alan Myersa,postala klasik za sebe i primer kako se treba odnositi prema obradama.
     'Q:Are We Not Men? A:We Are Devo!',prilično radikalan u svoje vreme,ni danas nije izgubio na aktuelnosti,s' obzirom da je i današnje društvo sklono prepuštanju svojim najgorim instinktima.

Uncontrollable Urge
(I Can't Get No) Satisfaction  (Rolling Stones)
Praying Hands
Space Junk
Mongoloid
Jocko Homo
Too Much Paranoias
Gut Feeling (Slap Your Mammy)
Come Back Jonee
Sloppy (I Saw My Baby Gettin')
Shrivel-Up
Mark Mothersbaugh - vocals,keyboards,guitar
Bob Mothersbough - lead guitar,backing vocals
Gerald Casale - vocals,bass,keyboards
Bob Casale - rhythm guitar,keyboards,backing vocals
Alan Myers - drums
+
Brian Eno - synthesizers ('Space Junk','Shrivel-Up')

Нема коментара:

Постави коментар

Ataque De Caspa

       Ataque De Caspa su post-punk bend iz Madrida, osnovan sredinom osamdesetih. Grupa je imala dosta sličnosti sa drugim Evropskim post-p...