Претражи овај блог

среда, 28. април 2021.

John Martyn

 


     John Martin je rodjen kao Iain David McGeachy u mestu New Maiden,Surrey,UK.Njegovi roditelji (oboje operski pevači) su se razveli kada je imao pet godina,pa je John dobar deo mladosti proveo u Glasgowu.
     Škotska legenda folka,Hamish Imlach,postaje njegov mentor i Martyn započinje muzičku karijeru u sedamnaestoj godini,svirajući fusiju bluesa i folka što je rezultiralo specifičnim stilom koji ga je učinio jednom od klučnih figura Britanskog folka krajem šezdesetih.
     1967 pristupa Island Records i iste godine snima album 'London Conversation'.Drugi album,1968,'The Tumbler' donosi više jazz uticaja,što je razočaralo folk čistunce i one koji su ga smatrali za autora tipa Cat Stevensa.
     Do 1972,život na turnejama,alkohol i drugi stimulansi počinju da uzimaju danak,pa ipak Martyn snima izuzetan album,mučno-iskreni 'after hours' klasik,'Solid Air'.Naslovna numera je spori,hipnotični blues,napisan u čast Nick Drakea.
     Početkom sedamdesetih snimio je dva albuma ('Stormbringer','The Road To Ruin') sa suprugom Beverley,ali je Island smatrao da je bolje (profitabilnije) da nastupa kao solista.
     Brak se završio 1977 i Beverley ga je izbacila iz kuće.Iste godine ga je fizički napao Sid Vicious.
     Martyn je nastavio karijeru,u čemu ga nije sprečila ni amputacija noge ispod kolena 2003,sve do smrti,2009 (obostrana upala pluća).
     Neobičan i originalan autor,koji je crpeo inspiraciju iz Engleskog folka,kombinujući ga sa elementima bluesa,jazza i rocka i eksperimentišući sa raznim gitarskim efektima i mašinama (Echoplex).Saradjivao je sa brojnim muzičarima,uključujući Phil Collinsa i Lee 'Scratch' Perrya.Iza sebe je ostavio čak 22 studijska albuma.

Sweet Little Mysteries-The Island Anthology  (Island,1994)



...in coms

1 коментар:

  1. https://ulozto.net/file/0w0yLfWxvQdH/cd-1-rar#!ZJIvZwR2AGR5ZwMyAGyxBJDmZmLmBRuxHKMKpv1aBJSDnQV1At==
    https://ulozto.net/file/L24B9SINGSUW/cd-2-rar#!ZGDkAmR2AGNkLzEvLzVlMzRjLGLkA1qIH0qZEzuWoaxlIwOuMD==

    ОдговориИзбриши

Karlowy Vary

       Post-punk grupa iz Zagreba, aktivna tokom osamdesetih. Nastali su kao Korowa Bar, da bi dolaskom pevačice Varje Orlić postali Karlowy...