Претражи овај блог

среда, 26. мај 2021.

BUY, BEG OR STEAL : Peter Gabriel I (Charisma,1977)

 

Gabriel je napustio Genesis 1975 i za njega se,od tada nije čulo sve do 1977,kada je uz pomoć Robert Frippa i producenta Bob Ezrina snimio svoj debi LP.
Produkcija je uvak igrala veliku ulogu u Gabrielovom načinu komponovanja i snimanja,a u Ezrinu je našao pravog saradnika.Kreirali su zvuk koji poseduje istančan osećaj za prostor,a naglasak je na dubokom,sonornom zvuku bubnjeva.Smelija,bizarnija rešenja (inače svojstvena Ezrinu),usperena su ka kreiranju intimnije,emotivnije atmosfere,za razliku od Genesis albuma koji su opterećeni stilskom i tehnološkom perfekcijom.
Ovde se Gabriel bavi uznemirujućim,apokaliptičnim i mističnim temama,ali to ne daje albumu pesimističku intonaciji,već predstavlja zanimljiv okvir u koji autor smešta svoje metagore,čekajući bolja vremena.
Ovo je album koji Gabriela oslobadja pritiska i u tom smislu svojevrsno je čistilište njegovih stavova i pogleda na svet.Album impresivno deluje kao muzička celina a njegov otvoreni intelektualizam dat je pametno i raznovrsno pa ga je lako prihvatiti

Moribund The Burgemeister
Solsbury Hill
Modern Love
Excuse Me
Humdrum
Slowburn
Waiting For The Big One
Down The Dolce Vita
Here Comes The Flood
Pete Gabriel - vocal,keyboards,flute
+
Robert Fripp - guitars,banjo
Tony Levin - bass
Larry Fast - synths
Jozef Chirowski - keyboards
Allan Schwartzberg - drums
Steve Hunter - guitar (Solsbury Hill,Slowburn,Waiting For The Big One)
Dick Wagner - guitar (Here Comes The Flood),backing vocals
Jimmy Maelen - percussion
London Symphony Orchestra - orchestra (Down The Dolce Vita,Here Comes The Flood)

Нема коментара:

Постави коментар

Opera De Nuit

       Francuski coldwave sastav, nastao početkom osamdesetih. Prvi EP izdaju 1984 za malu, nezavisnu izdavačku kuću Contorsion i ovo izdanj...