Претражи овај блог

недеља, 16. мај 2021.

BUY, BEG OR STEAL : The Undertones (Sire,1979)

 

     Naoružani očigledno osnovnim muzičkim veštinama,razlog za uspeh Undertonesa verovatno leži u činjenici da,za razliku od svojih vršnjaka iz Londona i Manchestera,nisu mnogo obraćali pažnju na Američki garažni rock Stoogesa ili na art-rock Velveta.Ako i postoji neki Američki uticaj u njihovoj muzici,onda su to Ramones.’Here Comes The Summer’ poseduje istu amfetaminsku Beach Boys groznicu kojom su Ramones uspešno gospodarili.
     Ono što jesu delili sa mnogim punk bendovima je činjenica da su na debi albumu dostigli...pa rekao bih savršenstvo.Album nastavlja tro-akordnu grmljavinu debi singla ’Teenage Kicks’ (koji je John Peel toliko voleo) u numerama poput ’Get Over You’ (možda čak i bolja numera od ’Kicks’),’Here Comes The Summer’ i ’Jimmy,Jimmy’.
      John O’Neill (potpomognut od brata Damiana) primenjuje puno pop veštine u kreiranju slika iz života klinaca iz radničke klase.Teme pesama se ne vrte oko nihilizma,već mladalačkih ljubavi i frustracija,te drugih ’bitnih’ adolescentnih stvari.I gotovo svaka pesma može biti hit.Jedino poslednja,’Casbah Rock’,pokazuje da band ima i druge ambicije osim tro-minutne zabave.
     Indie pop i neo-psihodelia su vrebali iza ćoška,ali u leto 1979,pet momaka iz Derrya su bili najbolji ’štreberi’ u bloku.

Family Entertainment
Girls Don't Like It
Male Model
I Gotta Getta
Wrong Way
Jump Boys
Here Comes The Summer
Billy's Third
Jimmy,Jimmy
True Confessions
(She's A) Runaround
I Know A Girl
Listening In
Casbah Rock
Feargal Sharkey - vocal
John O'Neill - rhythm guitar,backing vocals
Damian O'Neill - lead guitar,backing vocals
Michael Bradley - bass,backing vocals
Billy Doherty - drums

Нема коментара:

Постави коментар

Opera De Nuit

       Francuski coldwave sastav, nastao početkom osamdesetih. Prvi EP izdaju 1984 za malu, nezavisnu izdavačku kuću Contorsion i ovo izdanj...