Претражи овај блог

субота, 19. јун 2021.

BUY, BEG OR STEAL : Heroes (RCA,1977)

 

1977,Bowie je bio u toku još jedne transformacije.Na albumu 'Heroes',krenuo je dublje u elektronski zvuk,kojim se počeo baviti na albumu 'Low',izdatom nešto ranije iste godine.
Svi albumi 'Berlinske trilogije' (Low,Heroes,Lodger) su u suštini različiti iako poseduju objedinjavajuću soničnu notu.Svi predstavljaju sardnju sa Brian Enoom,koji je doneo uticaj nemačkih kraut/elektronskih eksperimentatora,poput Neu i Kraftwerk.Bowie,Eno i Tony Visconti (producent),uronili su u krautrock sa toplinom nesvojstvenom elektronskoj muzici.
To je možda najočiglednije u naslovnoj numeri,baziranoj na jednostavnom rifu u stilu Velvet Underground.Iako ne hit u svoje vreme,'Heroes' je,tokom vremena,postao rock klasik.
'Joe The Lion','Beauty And The Beast' i 'Blackout',uključuju agresivnost svojstvenu narastajućem punk pokretu.Orwellovska 'Sons Of The Silent Age' je oduševljavajuće predivna a eksperimentalni instrumentali,'Neukoln' i 'V-2 Schneider',prizivaju zvuk još jednog kraut velikana,Harmonie.'The Secret Life Of Arabia' zatvara album na ritmično/plesni način.
Veći deo svoje lepote album duguje ne maloj ulozi gitariste Robert Frippa,čiji je prepoznatljiv stil doneo albumu savršen ukus.
Bowie je kompletirao trilogiju 1978 albumom 'Lodger'.I dok je teško nadmašiti 'Low','Heroes' će možda ipak na kraju ispasti pobednik jer predstavlja kompletnu sliku umetnika i njegove jedinstvene vizije,uhvaćene u odredjenom vremenskom trenutku.

Beauty And The Beast
Joe The Lion
Heroes
Sons Of The Silent Age
Blackout
V-2 Schneider
Sense Of Doubt
Moss Garden
Neukoln
The Secret Life Of Arabia
David Bowie - vocal,keyboards,guitar,saxophone
+
Brian Eno - synthesizers,keyboards
Robert Fripp - lead guitar
Carlos Alomar - rhythm guitar
George Murray - bass
Dennis Davis - drums,percussion
Tony Visconti - percussion,backing vocals
Antonia Maass - backing vocals

Нема коментара:

Постави коментар

PSYCHEDELIA 2 : Spacemen 3, Spectrum, Farflung

  SPACEMEN 3 For All The Fucked Up Children Of This World  ( SFTRI,1995 )      Their first recordings from 1984. SPECTRUM California Lullaby...