Претражи овај блог

петак, 11. јун 2021.

Dead Can Dance

 


     Duet dvoje Australijskih multi-instrumentalista,Lise Gerrard i Brendan Perrya,odnosno Dead Can Dance,uspešno prenosi mitsku egzotiku grupa popur Third Ear Band,Popol Vuh ili Clannad,u doba dream popa.Asketske,spektralne,ledene pesme zvuče kao kamerne sonate i klasične poeme,dok u sebi spajaju gothic,srednjovekovne i etničke elemente.
     Veličanstvena orkestracija 'Spleen And Ideal' uvećala je religijski intenzitet Lisinih izvedbi.Impozantni aranžmani su doveli u istu ravan drevne slovenske napeve,Gregorijanske liturgije,keltski folk,renesansne madrigale,plesove bliskog istoka...Naizmenične Perryeve simfonijske balade i 'free-form' ode Gerrardove evociraju rane Koing Crimson.
     Duo je nastavio da ponavlja ovu formulu,prvo na ambicioznom ali nefokusiranom 'Within The Realm Of A Dying Sun',a zatim i na 'The Serpent's Egg'.
     Tokom devedesetih,ponavljali su svoje,nažalost najtrivijalnije ideje:od igre prastarih muzičkih stilova na 'Aion',preko epohalne instrumentalizacije i mrtvih jezika na 'Into The Labyrinth',pa sve do pan-etničkog kolaža na 'Spiritchaser'.
     Zvanično su se raspali 1998 da bi posle toga više puta ponovo udruživali snage radi koncerata i snimanja albuma,od kojih se poslednji,'Dionysus' pojavio 2018.
     

A Passage In Time  (Rykodisc,1991)


PS : Lisa i Brendan su se upoznali u Melbourneu,1980,gde su obadvoje radili u Libanskom restoranu,ne bi li uštedeli pare za odlazak u London.Možda tu leže koreni očigledne privrženosti zvucima bliskog istoka?

link in...

1 коментар:

PSYCHEDELIA 2 : Spacemen 3, Spectrum, Farflung

  SPACEMEN 3 For All The Fucked Up Children Of This World  ( SFTRI,1995 )      Their first recordings from 1984. SPECTRUM California Lullaby...