Претражи овај блог

понедељак, 28. јун 2021.

Phantom Band

 


     Phantom Band je Nemačka grupa koju je osnovao bubnjar Jaki Liebezeit (ex-Can),1980.Band je snimio tri albuma i svi,na neki način,prikazuju snagu i mane pozne Can faze.Na prva dva albuma društvo Liebezeitu prave perkusionista Olek Gelba,klavijaturista Helmut Zerlett,gitarista Dominik Von Senger (Dunkelziffer) i još jedan bivši član Can,basista i vokal,Rosko Gee (takodje i ex-Traffic član).
     Gee je učestvovao na poslednja tri albuma Can ('Saw Delight','Out Of Reach' i 'Can').Njegov doprinos ovim ostvarenjima kao basiste je zapažen i pokazuje da Can,iako ne više lideri inovativnosti mogu da se prilagode modernim stilovima na kompetentan način.Nažalost,kao vokal i kompozitor,pokazao se manje uspešan,vodeći grupu u MOR teritoriju,na opšte zgražavanje starih fanova.Slično se dogodilo i u Phantom Bandu,pa nije ni čudo da je Gee napustio projekat posle prvog albuma a zamenio ga je Sheldon Ancel.
     Oslobodjen Roskovog soft-rock manirizma,drugi album Phantom Banda,'Freedom Of Speech' je mračnije,manje melodično a više eksperimentalno ostvarenje,koje eksplicitnije pokazuje reggae uticaje.
     Liebezeit se potom posvetio drugim projektima a Phantom Band se ponovo okupio 1984,radi snimanja albuma 'Nowhere',koji nastavlja paranoidnu estetiku prethodnog ostvarenja.
     Treba pomenuti da su Phantom Bandu tehničku podršku na snimanjima pružali i čuveni Conny Plank i Holger Czukay (ex-Can).
     Hvaljeni od kritike (očekivano),komercijalno neuspešni (opet,očekivano) albume Phantom Banda preporučujem svim ljubiteljima post-punka,no wavea,elektronske muzike i ostalih Can & Plank sličnih projekata.

Phantom Band  (Sky,1980)


Freedom Of Speech  (Sky,1981)


Nowhere  (Spoon,1984)




...in coms




1 коментар:

  1. https://u.pcloud.link/publink/show?code=XZocWgXZObAXk1YzdPfeE5lAjBF4GYSHHFBy
    https://u.pcloud.link/publink/show?code=XZpoWgXZyvd9HB1YpaLV5CVh0g7QO5D6obp7
    https://u.pcloud.link/publink/show?code=XZDoWgXZKs9dv7WlJPRlXlWkzz3Rx4ucPy9k

    ОдговориИзбриши

PSYCHEDELIA 2 : Spacemen 3, Spectrum, Farflung

  SPACEMEN 3 For All The Fucked Up Children Of This World  ( SFTRI,1995 )      Their first recordings from 1984. SPECTRUM California Lullaby...