Претражи овај блог

петак, 9. јул 2021.

Orthotonics

 


     1979,trojica članova free jazz grupe Idio Savant,Danny Finney (sax,vocal),Paul Watson (trumpet) i Pippin Barnett (drums),potražila su prihvatljiviji zvuk i u tu svrhu angažovali Rebby Sharp (guitar,vocal) i Phil Trumboa (bass).Grupu su nazvali Ortho-Tones.Ortho-Tones su manju dozu jazz improvizacija umešali u art rock i snimili singl 'Doo-Doo Cars',1981.
     1982,Trumbo napušta band i seli se na Zapadnu Obalu (gde se uskoro proslavio kao grafički umetnik) a u grupu dolazi novi basista,Tom Carson,i tako Ortho-Tones postaju Orthotonics.
     I dalje zasnovana na eksperimentalnom rocku,free jazz i avant-jazz improvizacijama,Orthotonics kreiraju muziku koja je ritmična,igriva i intenzivna,čime privlače pažnju post-punk i new wave publike.Debi album,'Accessible As Gravity' izdat je samo na kaseti.1983,i odražava njihov interes za Engleske eksperimentatore poput Fred Fritha (koji se često družio sa bandom).
     Prvi pravi LP,'Wake Up You Must Remember',objavljuju 1984 i ubrzo se razilaze.1986 se ponovo okupljaju,kao trio (Sharp,Finney,Barnett) i snimaju album 'Luminous Bipeds' u Frithovoj produkciji.Iako je kritika nahvalila ovaj album,Orthotonic se konačno povlače sa scene 1989.
     Sharp i Finney su kasnije saradjivali u Rattlemouth.

Wake Up You Must Remember  (Generic,1984)


Luminous Bipeds  (Rift,1986)



links in...

1 коментар:

  1. https://u.pcloud.link/publink/show?code=XZVwTPXZ2KdhSIVObB8WnDGwvET1Uh9z9pbk
    https://u.pcloud.link/publink/show?code=XZFwTPXZLH3I5mXzCgQgk2IpMTbtpJnHPH1y

    ОдговориИзбриши

Baby Buddha

       Babby Buddha je manje bend a više muzički projekat, sporedna zanimacija za neke od članova Los Microwaves. David Javelosa i Charles H...