Претражи овај блог

недеља, 19. септембар 2021.

BUY, BEG OR STEAL : Pink Flag (Harvest,1977)

 

     Uspevajući da uguraju 21 pesmu u 35 minuta,Wire su na svom debi albumu,Pink Flag',napravili neobičnu i hladnu muziku,odsviranu zapanjujuće precizno za band koji je tvrdio da su u vreme snimanja bili totalni početnici.
      Čak 12 pesama je kraće od 90 sekundi,završavajući se onda,kako je izjavio Graham Lewis,kada im ponestane teksta.Pesme su pune potencijala ali retko realizovane do kraja.Kada Wire daju sebi malo više prostora (i vremena) razlika je očigledna,kao u jezivoj 'Reuters' ili najsladjoj pesmi nekog punk banda,'Fragile'.
     Iako Wire nisu sebe smatrali punk grupom,mnoge od punk tema su prisutne na albumu:mržnja prema medijima ('Field Day For The Sundays'),politika ('Reuters','Pink Flag') i sex ('12XU').Razlika sa ovim albumom je u načinu na koji se tretiraju odredjene stvari.Tekstovi su skraćeni,tako da izgleda kao da su preuzeti iz štampe.Vulgarnost je uglavnom auto-cenzurisana ('12XU').Uobičajeni trominutni gitarski tekst-refren-tekst-refren aranžmani su takodje izbegnuti.
     Album donosi obilje čiste energije i duhovite lirike,i sve to funkcioniše veoma dobro.Na 'Pink Flag' imamo tekstove o besu i sexu i vladi.On ima bučne,thrashy gitare i monotoni bubnjarski obrazac.'Pink Flag' je,uprkos nekim mišljenjima,punk album,samo kraći i pametniji.

Reuters
Field Day For The Sundays
Three Girl Rhumba
Ex Lion Tamer
Lowdown
Start To Move
Brazil
It's So Obvious
Surgeon's Girl
Pink Flag
The Commercial
Straight Line
106 Beats That
Mr. Suit
Strange
Fragile
Mannequin
Different To Me
Champs
Feeling Called Love
12 XU
Bruce Gilbert - guitar
Robert Gotobed - drums
Graham Lewis - bass,backing vocals
Colin Newman - guitar,vocals
+
Kate Lukas - flute ('Strange')
Dave Oberle - backing vocals ('Mannequin')
Mike Thorne - piano ('Reuters'),backing vocals ('Reuters','Mr.Suit')

Нема коментара:

Постави коментар

Ataque De Caspa

       Ataque De Caspa su post-punk bend iz Madrida, osnovan sredinom osamdesetih. Grupa je imala dosta sličnosti sa drugim Evropskim post-p...