Претражи овај блог

среда, 20. октобар 2021.

BUY, BEG OR STEAL : Raincoats (Rough Trade,1979)

 

     Raincoats debi album zvuči sveže i šarmantno jeftino kao,uostalom i većina DIY post-punk albuma iz 1979;nezgrapni,zveckavi bubnjevi;grčevita gitara;iseckan bas i da ne spominjem struganje violine Vicky Aspinall.
Raincoats zvuče sasvim različito od ostalih članova indie porodice.Zvuče različito i od svojih uzora,Slits,jer se njihova ženstvenost jasno oseća u folky vokalima (Gina Birch) i kočopernoj intuitivnosti.U numerama poput 'Life On The Line' i 'Off Duty Trip',uočićete liniju koja povezuje Patti Smith i Sleater-Kinney,ili Bikini Kill i Gossip.
Ana DaSilva je 'punkičniji' deo osnivačkog para;njen glas je prkosniji a pesme oštrije.Birch u svom vokalu ima nešto od 'low-key' nežnosti Letitie Sadier i,da,posredno se oseća Stereolab u numerama 'Adventures Close To Home' i 'No Looking'.
'The Raincoats' je jedan od onih 'svetih' albuma za koje mislim da zaslužuju više ljubavi od one koju dobijaju.Nekako ga zadnjih godina preskačem i više slušam kasnije (i manje neurotične) 'Odyshape' i 'Moving'.Ali svaki put kada ga slušam čujem isto:agresivan,anti-macho stav,ironičnu poeziju i gordost.

No Side To Fall In
Adventures Close To Home
Off Duty Trip
Black & White
Lola (Kinks)
The Void
Life On The Line
You're A Million
In Love
No Looking
Ana Da Silva - vocals,guitar,keyboards
Gina Birch - vocals,bass
Vicky Aspinall - vocals,violin,guitar
Palmolive - drums
+
Lora Logic - saxophone ('Black & White')

Нема коментара:

Постави коментар

Ataque De Caspa

       Ataque De Caspa su post-punk bend iz Madrida, osnovan sredinom osamdesetih. Grupa je imala dosta sličnosti sa drugim Evropskim post-p...