Претражи овај блог

петак, 22. октобар 2021.

Lydia Tomkiw

 


     Krajem sedamdesetih,Lydia Tomkiw,talentovan i inovativan pesnik i očaravajuća punk poetesa,izronila je iz Čikaškog podzemlja poezije i punk rocka.Njen put od Čikaškog predgradja,preko noćnih klubova do predstavljanja u prvom tomu 'Best American Poetry',uzbudljiv je testament nezavisne DIY estetike,ostvaren neverovatnom imaginacijom,rečima i xerox mašinom.
     1982 je sa Don Hedekerom osnovala bend Algebra Suicide,zamišljen prvenstveno kao odskočna daska za njenu poeziju.Kombinacija njenog vokala i lirike sa Hedekerovim post punk minimalizmom donela im je hvalospeve kritike ali je,uobičajena priča,komercijalni uspeh izostao.
     Iako nikada okrenuti masovnim ukusu,čini se da su Tomkiw i Hedeker bili razočarani svojim statusom.Ako tome dodamo i neuspeh Tomkiw da se uzdigne iznad underground pesničkog statusa,jasna je pojava napetosti izmedju njih dvoje,što je i dovelo do razlaza 1993.
     Iste godine Tomkiw je počela rad na novom muzičko/poetskom projektu,koji se pojavio 1995 pod nazivom 'Incorporated'.Na ovom albumu je primenila iste polazne osnove kao i u radovima Algebra Suicide samo što je angažovala brojne saradnike i producente,izmedju ostalog i Edward Ka-Spela (Legendary Pink Dots) i članove Sosumi i Reality Scare.Tomkiw se seli u New York gde ,u početku,veoma uspešno predstavlja svoje radove ali joj ne polazi za rukom da se ubaci u ograničeni,zatvoreni svet boemskog New Yorka.
     2004,posle niza bezciljnih,protraćenih godina seli se kod majke u Arizonu,što na kraju i nije bilo dobra odluka.Podaci o ovom periodu njegog života su oskudni i haotični tako da je Tomkiw polako nestala sa horizonta.
     Preminula je 2007 u Phoenixu.

Feminine Squared  (Dark Entries,2013)


Incorporated  (Widely Distributed,1995)




links in...

1 коментар:

  1. https://mega.nz/file/AAlFiaYb#w5Ja9G-dWSlsBHeS0xmGiM6tYKwAAzT52pyP42kwapU
    https://mega.nz/file/cVtV3CLJ#bf7hydUM2q_QzG5MfIZX9PxDxTa2RyxKrqXcKfs7fyQ

    ОдговориИзбриши

Ataque De Caspa

       Ataque De Caspa su post-punk bend iz Madrida, osnovan sredinom osamdesetih. Grupa je imala dosta sličnosti sa drugim Evropskim post-p...