Претражи овај блог

петак, 28. јануар 2022.

BUY, BEG OR STEAL : The Stooges (Elektra,1969)

 

     Delimično pod uticajem psihodeličnih rock bendova iz šezdesetih,Stooges u svoju muziku dodaju elemente garažnog roka i bluesa,stvarajući originalni i jedinstveni amalgam rok muzike.Istoimeni debi album pokazuje raznovrsnost uticaja,ne držeći se samp prljavog rok sounda,koji se tako često identifikuje sa ovim bendom.
      Numere kao što su 'I Wanna Be Your Dog' i 'Little Doll' pokazuju 'sexom opsednutu' stranu grupe kroz fuzz i blues rok riffove,dok druge,kao epska 'We Will Fall' pokazuju band spreman na eksperimentisanje i koji zvuči djavolski dobro i u sporijim pesmama.Očigledno pod uticajem njihovog producenta,ex-Velvet Underground John Calea,'We Will Fall' je baš onakva numera kakvu mogu napraviti samo white trash speed freakovi iz Detroita,a nikako njihove hipsterske kolege iz New Yorka.
     Po mnogim stvarima,'Funhouse' je bolji i uticajniji album,ali se uticaj Stooges debija ne može ignorisati.Ako obratimo pažnju na ono šta se sviralo i snimalo u to vreme,Stooges su svakako daleko ispred svog vremena.I netipično za mnoge bandove,uopšte se nisu trudili da postanu bitno ime.Svirali su muziku koju su i voleli da slušaju i ta muzika je bila odraz njihovih života.Ovo jesu pravi Stooges,pre novca i slave,pošten,čistokrvan  Američki rock band.
1969
I Wanna Be Your Dog
We Will Fall
No Fun
Real Cool Time
Ann
Not Right
Little Doll
Iggy Pop - vocals
Dave Alexander - bass
Ron Asheton - guitar,backing vocal
Scott Asheton - drums
+
John Cale - piano (I Wanna Be Your Dog);viola (We Will Fall)


Нема коментара:

Постави коментар

Tolerance

       Eksperimentalni projekat Junko Tange i Masami Yoshikawe, koji je u svojoj muzici koristio elektroniku, klavir, gitare i vokal. Nošeni...