Претражи овај блог

четвртак, 28. април 2022.

BUY, BEG OR STEAL : Dub Housing (Chrysalis,1978)

 

     Posle Mercury Records (samo jedan album),Pere Ubu,ostvaruju još jednu malo verovatnu saradnju,i to sa Chrysalis Records i snimaju svoje remek-delo,'Dub Housing'.
     Mračniji i komplikovaniji od 'The Modern Dance',uz obilje turobnih zvučnih pejzaža ('Codex'),'Dub Housing' sadrži i numere poput živahne 'Navvy' i nadrealne 'Ubu Dance Party'.Ne pravite grešku,koliko god da se Ubu prepuštaju umetničkoj disonanci i petljaju sa strukturom pesama,ovo je u velikoj meri rock'n'roll album,iako napravljen od benda sklonog zanemarivanju pravila koja se tiču zvuka,strukture i izvodjenja.
     Koliko god da se radi o zajedničkom naporu benda,gitara Tom Hermana i synthesizeri Allen Ravenstinea se ističu.Hermanova snažna,vešta svirka kreće se od pouzdanih rifova do napadne buke;Ravenstine boji zvuk zlokobnim zvucima distorzije,blipova i blurpova.Ali,kao što je to slučaj sa Ubu,vokal David Thomasa (ovde u svom najatraktivnijem neobuzdanom obliku) je u centru svega.Pola komičan,pola besni ludak,Thomas koristi sva ograničenja svog glasa kreirajući neobičnu izražajnost zasnovanu na štucanju,jodlovanju,vrištanju i,ponekad,pevanju.
     Ako zanemerimo komercijalni (ne)uspeh,'Dub Housing' je veoma važan i uticajan deo Američke rock istorije.

Navvy
On The Surface
Dub Housing
Caligari's Mirror
Thriller!
I,Will Wait
Drinking Wine Spodyody 
Ubu Dance Party
Blow Daddy-O
Codex
David Thomas - vocals,organ
Tom Herman - guitar,bass,organ
Tony Maimone - bass,guitar,piano
Allen Ravenstine - synthesizers,saxophone
Scott Krauss - drums

Нема коментара:

Постави коментар

Karlowy Vary

       Post-punk grupa iz Zagreba, aktivna tokom osamdesetih. Nastali su kao Korowa Bar, da bi dolaskom pevačice Varje Orlić postali Karlowy...