Претражи овај блог

субота, 9. јул 2022.

BUY, BEG OR STEAL : Broken English (Island,1979)

 

     Stvari nisu stajale najbolje za Marianne Faithfull početkom sedamdesetih.Razlaz sa Mick Jaggerom poklopio se sa sve većom upotrebom narkotika,izgubila je starateljstvo nad sinom i bukvalno živela na ulici.Čak je pokušala i samoubistvo.
     Godine upotreba kojekakvih supstanci i alkohola,plus ozbiljan laringitis,permanentno su promenili njen glas,ali je šef Island Records,Chris Blackwell video nešto u njenim demo snimcima i pružio joj novu šansu.
     'Broken English' je sniman dva puta a u finalnoj verziji se pojavljuje Steve Winwood sa 'new wave' klavijaturama.
     'Broken English' je gotovo autobiografski album.Izuzev naslovne numere koja je inspirisana knjigom o Baader-Meinhof,ostale pesme kao da govore o samoj Marianne-'Guilt' govori o zavisnosti a 'What's The Hurry?' o junkie mahnitosti.Dr.Hook tema 'The Ballad Of Lucy Jordan',inače hit singl skinut sa albuma,sadrži stih:''my life,had it taken a different turn''.Lennonova 'Working Class Hero' je izvedena savršeno,promuklim vokalom.Izuzetna je 'Why D'Ya Do It',vrsta pesme koju niko sebi ne želi da posveti.Preko reggae ritma,Faithfull pljuje svoj otrov ka prevarantskom ljubavniku,onako kako su samo punkeri radili krajem sedamdesetih.
     U vreme snimanja 'Broken English',Marianne nija imala šta da izgubi,i poput drugih umetnika u sličnoj situaciji,napravila je neverovatno delo.

Broken English
Witches' Song
Brain Drain
Guilt
The Ballad Of Lucy Jordan  (Dr. Hook)
What's The Hurry
Working Class Hero  (John Lennon)
Why D'Ya Do It
Marianne Faithfull - vocals
+
Barry Reynolds - guitar
Steve York - bass
Darryl Way - violin
Steve Winwood - keyboards
Terry Stannard - drums
Morris Pert - percussion
Dyan Birch,Frankie Collins,Isabella Dulaney - backing vocals

Нема коментара:

Постави коментар

Karlowy Vary

       Post-punk grupa iz Zagreba, aktivna tokom osamdesetih. Nastali su kao Korowa Bar, da bi dolaskom pevačice Varje Orlić postali Karlowy...