Претражи овај блог

четвртак, 8. септембар 2022.

Mecano

 


     Holandski bend Mecano, sa skromnom diskografijom i malobrojnim nastupima krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih,danas se smatra jednim od najoriginalnijih grupa new wave/post punk scene i njihova vinilna izdanja su veoma cenjena i tražena od strane kolekcionara.
     Počeli su kao punk bend sa singlom 'Face Cover Face/Fools',1978,da bi se vodja benda,Dirk Polak,polako udaljio od punka,želeći da istraži nove muzičke teritorije,istovremeno inspirisan svojom levičarskim uverenjima i težnjom da piše romantične stihove.
     Sa renoviranom postavom (Polak,Ton Lebbink,Tejo Bolten,Cor Bolten,Pieter Kooyman).Posle par nastupa uživo i skoro godinu dana komponovanja i proba,izdaju singl 'Escape The Human Myth',a zatim i mini albume 'Untitled' i 'Subtitled'.Njihova ekscentrična mešavina new wavea,socijalne lirike i romantizma,brzo biva primećena i Mecano pojačavaju žive nastupe.
     Nekoliko izdanja benda,uključujući i album 'Retitled',objavljeno je u Americi i Francuskoj (gde su posebno bili popularni),medjutim,i pored dobrih kritika,grupa se raspada 1982.1983 se vraćaju (bez Kooymana i Lebbinka) i snimaju album 'Autoportrait',da bi se potom definitivno razišli.
     Dupli disk koji je izdala Grčka firma Lazy Dog,1996,doprinela je obnavljanju interesa za Mecano muzikom i potakla je Polaka da,2002,sastavi kompilaciju 'The Half Inch Universe',ultimativnu kolekciju grupe koja je stvarala muziku iz srca,iskrenu,inovativnu,atmosferičnu,socio-političku i romantičnu,uvek prateći samo svoju inspiraciju.

The Half Inch Universe  (Lazy Dog,1996)



...in coms

1 коментар:

Karlowy Vary

       Post-punk grupa iz Zagreba, aktivna tokom osamdesetih. Nastali su kao Korowa Bar, da bi dolaskom pevačice Varje Orlić postali Karlowy...