Претражи овај блог

понедељак, 17. октобар 2022.

Adele Bertei

 


     Adele Maria Bertei je rodjena u Clevelandu,Ohio.Veoma rano je počela da piše poeziju i privukla pažnju legendarnog gitariste iz Clevelanda,Peter Laughnera,koji ju je ubedio da se počne baviti muzikom.Njen prvi bend (zajedno sa Laughtnerom) se zvao The Wolves.Posle smrti Laughtnera,1977,odlazi u NYC,gde svira u prvoj postavi James Chance & The Contortions.1978,kao asistent Brian Enoa,direktno učestvuje u njegovom angažmanu kao producenta kompilacije 'No New York'.
     Početkom osamdesetih predvodi all-girl band The Bloods,sa kojima snima samo jedan SP,'Bottom Up',1981.Kratko vreme je bila DJ u Amsterdamu,da bi po povratku u New York potpisala ugovor sa Geffen Records.Thomas Dolby je producent njenog singla 'Build Me A Bridge',a Adele je gostovala kao vokal u numeri 'Hyperactive!',sa Thomasovog albuma 'The Flat Earth'.Od 1984,boravi u Londonu gde piše pesme za druge izvodjače (Sheena Easton,Lydia Lunch,Jellybean Benitez,Matthew Sweet,Thomas Dolby...).
     Chrysalis Records izdaju njen album 'Little Lives',koji postaje prilično popularan u Nemačkoj.U devedesetim nastavlja da radi kao prateći vokal (uglavnom Tears For Fears).Od 1993,retko se bavi muzikom,koncentrišući se na pisanje i film.

Little Lives  (Chrysalis,1988)


...in coms

1 коментар:

Karlowy Vary

       Post-punk grupa iz Zagreba, aktivna tokom osamdesetih. Nastali su kao Korowa Bar, da bi dolaskom pevačice Varje Orlić postali Karlowy...