Претражи овај блог

среда, 21. децембар 2022.

BUY, BEG OR STEAL : London Calling (CBS,1979)

 

     Eklektičan,dinamičan i zadivljujući skok nakon umetničkog ćorsokaka sa 'Give 'Em Enough Rope',i mnogo svetlosnih godina udaljen od sirovog punk zvuka na debi albumu.Album sa kritikama i reputacijom kakvom se retko koje rock izdanje može pohvaliti.
     Naslovna numera moćno otvara set sa,često citiranim,stihovima poput "Don't look to us/phony Beatlemania has bitten the dust" ili "A nuclear error but i have no fear/'cause London is drowning and i live by the river".Ostale istaknute numere uključuju rock himne 'Clampdown' i 'Death Or Glory',Simononovu prvu pesmu za Clash,'Guns Of Brixton' (sa ubistvenim basom),ska inspirisanu 'Rudie Can't Fail' i nešto laganije 'Train In Vain' i 'The Card Cheat'.Duvačka sekcija,koja se pojavljuje u pojedinim pesmama,zvuči fantastično a tu su i veoma ubedljivi izleti u rockabilly ('Brand New Cadillac') i klasičan rock ('Spanish Bombs').
     Moj nekadašnji apsolutni favorit danas posmatram realnije i ne deluje mi baš toliko savršeno kao nekada,jer smatram da se nekako 'vuče' u poslednjoj četvrtini sa pesmama poput 'Revolution Rock' ili 'Lover's Rock'.Bez obzira na moju džangrizavost koja raste sa godinama,'London Colling' je neverovatan album sa fantastičnom raznolikošću materijala,pri čemu Clash i dalje ostaju verni svojim punk korenima.
London Calling
Brand New Cadillac  (Vince Taylor & His Playboys)
Jimmy Jazz
Hateful
Rudie Can't Fail
Spanish Bombs
The Right Profile
Lost In The Supermarket
Clampdown
The Guns Of Brixton
Wrong 'Em Boyo  (The Rulers)
Death Or Glory
Koka Kola
The Card Cheat
Lover's Rock
Four Horsemen
I'm Not Down
Revolution Rock  (Danny Ray / The Revolutionaires)
Train In Vain
Joe Strummer - vocals,rhythm guitar,piano
Mick Jones - lead guitar,piano,harmonica,backing vocals
Paul Simonon - bass,backing vocals,lead vocal ('The Guns Of Brixton')
Topper Headon - drums,percussion
+
Mickey Gallagher - organ
The Irish Horns - brass section




Нема коментара:

Постави коментар

Opera De Nuit

       Francuski coldwave sastav, nastao početkom osamdesetih. Prvi EP izdaju 1984 za malu, nezavisnu izdavačku kuću Contorsion i ovo izdanj...