Претражи овај блог

петак, 13. јануар 2023.

ELECTRONICS, SYNTHESIZERS AND EVERYTHING (part IV - More Germans)

 


     Raspon Nemačkog pristupa sintesajzerima je ogroman - od dugačkih,otvorenih improvizacija koje koriste neuporedive izvore novih tonskih boja koje nude elektronski instrumenti,do krutih,ritmičkih komada u kojima se sintesajzeri koriste baš zbog puke tehničke preciznosti.
     Cluster su najpoznatiji po svojoj saradnji sa Brian Eno-om na albumima 'Cluster & Eno'(1977) i 'After the Heat'(1978).Poput Enoa na albumu 'Music For Films' i oni se upuštaju u kraće,pastoralne komade.Njihova duža dela ('Grosses Wasser'-1979) izgledaju kao rastezanje tanušnih ideja do granica dosade.
     Potpuno na drugoj strani,što se muzike tiče,je grupa Can.Čni mi se da su oni najuspešniji pokušaj u stvaranju 'univerzalne muzike' iz Stockhausenovih snova,sjedinjujući raznovrsne talente - Karoli je rock gitarista,Liebzeit free-jazz bubnjar a Schmidt i Czukay su učenici Stockhausena i Luciana Beria.Uz ta iskustva posedovali su i jasnu svest i razumevanje za različite etničke uticaje.
     Istovremeno primitivan,kompleksan i istraživački,stil grupe Can bio je uglavnom zasnovan na prepoznatljivom cikličnom bubnjanju Liebzeita,koje je služilo kao baza za dugačke,ritmične,hipnotičke improvizacije.
     Schmidt,koji je počeo kao orguljaš,jedan je od najraznovrsnijih sintesajzer muzičara.Na svakom albumu Can istraživao je drugačiji opseg tekstura,ponekad sklon vazdušastim gudačima,a ponekad perkusivnosti marimbe.
     Na sasvim izolovanom mestu kao i Can,ali sastvim različita od njih,bili su Faust.U svom kratkotrajnom delovanju otvorili su više vrata za rock od bilo koga,izuzimajući Zappu i Beefhearta.Njihov uticaj je nemerljiv,pa ću pomenuti samo da su Faust sjedinili tako različite elemente kao što su elektronika,rock,jazz i konkretna muzika,različitim metodama iz svih slojeva reda i anarhije i nisu ni najmanje bili spremni za bilo kakav kompromis sa pravilima angloameričkog rocka.
     Postoje još bataljoni manje poznatih i manje važnih Nemačkih korisnika sintesajzera.Većina njih,nažalost,stvara pod žalosnim uticajem Tangerine Dream i njihovog saradnika u stvaranju dosade,Klaus Schulzea,tako da ih nema svrhe pominjati ali treba reći da je bivši član Tangerine Dream,Peter Baumann sa svojim radovima pokazao da je manje trapav od ostalih.

Zuckerzeit  (Brain,1974)


Soundtracks  (Liberty/UA,1970)


Faust So Far  (Polydor,1972)


Trans Harmonic Nights  (Virgin,1979)




CLUSTER.....https://www103.zippyshare.com/v/Kh8E89nB/file.html

CAN.....https://www103.zippyshare.com/v/H3q4iCmI/file.html

FAUST.....https://www103.zippyshare.com/v/VBUUH0ei/file.html

BAUMANN.....https://www103.zippyshare.com/v/9MWGT0YE/file.html

Нема коментара:

Постави коментар

Ataque De Caspa

       Ataque De Caspa su post-punk bend iz Madrida, osnovan sredinom osamdesetih. Grupa je imala dosta sličnosti sa drugim Evropskim post-p...