Претражи овај блог

уторак, 7. март 2023.

BUY, BEG OR STEAL : Cure For Pain (Rykodisc,1993)

 

     Snimili su samo četiri zvanična albuma ali su uspeli da zauzmu istaknuto mesto u alternativnom roku svojim zavodljivim, jedinstvenim zvukom. Iako su svi albumu vredni slušanja, Cure For Pain je savršen za sve koji nisu upoznati sa Morphine zvukom i intrigantnom postavom bez gitare – bubnjevi, saksofon i bas se prepliću u teškoj blues formi usresredjenoj na groove, koji je ovde mnogo više od obične smicalice.
     Sandmenov bariton i čudno podešen bas funkcionišu kao jedan mega-duboki glas. Bariton saksofon Dana Colley-a, često elektronski obradjen da bi funcionisao kao prateći vokal, u sve ubacuje jazz detalje. Conway je suzdržan bubnjar koji u ’Head With Wings’ prosto rastura, dok je ’I’m Free Now’ dokaz njegove empatiče veštine u podsticanju monstruoznog Sandmenovog basa.
     Iako je njihov zlokobni zvuk nepogrešiv, sve to ne bi bilo toliko značajno da nije Sandmenovih tekstova. Naizmenično zloban i ponizan, ćudljivost u stilu Leonard Cohena ukršta sa pripovedačkom veštinom Tom Waitsa u prikazivanju gubitnika i stalnih posetitelja barova, Sandmen pokazuje dirljiv romantizam (’In Spite Of Me’), preljubničku komplikovanost (’Thursday’) i zanesenu liričnost u ’All Wrong’ (’’She had a smile that swerved all over the road’’).
     Natopljena kasnonoćnom melanholijom i izbrušena u zadimljenim barovima, Morphine muzika je, bez ikakvog napora, inteligentna i sparna, savršena za 3;00 ujutru kada se žurka bliži kraju.
Dawna
Buena
I'm Free Now
All Wrong
Candy
A Head With Wings
In Spit Of Me
Thursday
Cure For Pain
Mary Won't You Call My Name
Let's Take A Trip Together
Sheila
Miles Davis' Funeral
Mark Sandman - vocals,bass,guitar,orgam
Dana Colley - saxophones,backing vocals
Jerome Deupree - drums
Bill Conway - drums ('Thursday','Cure For Pain')
+
Jimmy Ryan - mandolin ('In Spite Of Me')
Ken Winokur - percussion ('Miles Davis' Funeral')

Нема коментара:

Постави коментар

Euroshima

       Goth/darkwave kvartet iz Buenos Airesa. Euroshima su snimili samo jedan album tokom svoje kratke karijere. Iako su imali ugovor sa ve...