Претражи овај блог

среда, 22. март 2023.

ELECTRONICS, SYNTHESIZERS AND EVERYTHING (Part VIII - Pomp)

 


     Nevolja sa sintesajzerima je,u stvari,svirati ih,shvatajući ih samo kao generatore zvuka i da svaki put treba krenuti praktično ni od čega.Mehaničke klavijature su ubačene na rane modele sintesajzera da bi ih učinile pristupačnijim 'muzičarima' koji nisu bili upućeni u principe komponovanja elektronske muzike.Ovo je za posledicu imalo nametanje predodredjenog statusa 'klavijatura',čega se sintesajzeri nikada nisu otresli.Isto važi i za primrnu tehnike sviranja klasičnih instrumenata sa dirkama.Tu su stvari krenule naopako.
     Ova tendencija doživljava vrhunac sa Pompeznim solistima,tvorcima rokoko drndanja kao što su Rock Wakeman,Patrick Moraz i Vangelis.
     Nešto slično,ali sa većim integritetom,radili su tzv. Eksperti.To su bili synth pioniri poput Beaver & Krause i Cecil & Margouleff (duet Tonto).Isto važi i za Jean Michel Jarrea i tipove kao što su Isao Tomita i Wendy (Walter) Carlos koji čija se muzika sastojala od sintetizovanih komada klasične muzike i sintesajzeri su korišćeni da bi se pogodila boja 'pravih' instrumenata.Čovek se zapita zašto su se uopšte trudili da koriste synth.
     Svi navedeni umetnici su dostojni poštovanja koje se odaje matematičarima i kompjuterima (za njihove 'prevode') ali ne i onog koje pripada kompozitorima.

BEAVER & KRAUSE  Gandharva


TOMITA Snowflakes Are Dancing


JEAN MICHEL JARRE Oxygene


TONTO Zero Time


WENDY CARLOS Switched On Bach




https://www103.zippyshare.com/v/0tGjMsjy/file.html

https://www103.zippyshare.com/v/GfGFU46V/file.html

https://www103.zippyshare.com/v/4Zh8usfz/file.html

https://www103.zippyshare.com/v/GfcMdB8M/file.html

https://www103.zippyshare.com/v/f4ARivLt/file.html

Нема коментара:

Постави коментар

Opera De Nuit

       Francuski coldwave sastav, nastao početkom osamdesetih. Prvi EP izdaju 1984 za malu, nezavisnu izdavačku kuću Contorsion i ovo izdanj...