Претражи овај блог

недеља, 14. мај 2023.

ELECTRONICS, SYNTHESIZERS AND EVERYTHING (Part X - More Glam, More Pomp)

 


     Muzika Todd Rundgrena je jedna gotovo jedinstvena kombinacija rocka i pompeznosti.Rezultat je direktan sudar ogromnih tehničkih mogućnosti i muzičkog senzibiliteta koji uglavnom crpi uticaje iz 'britanske invazije' ranih šezdesetih.Povremeno se ova dva elementa razdvajaju kao ulje i voda.Verovatno najbolji (ili najgori) primer za ovo je numera 'Treatise On Cosmic Fire',sa albuma 'Initiation iz 1975,koncentracija svih Toddovih tendencija ka grandioznosti.Prava Gargantuovska gradjevina pretencioznosti,ova kompozicija koja zauzima čitavu stranu albuma je najveći argument protiv LSD-a i naslaganih sintesajzera koje mogu da se setim.
     Uzgred,Roger Powell,synth player u Toddovom bandu Utopia,pomagao je Robert Moogu pri izradi sintesajzera i to kao test muzičar.
     Electric Light Orchestra koriste sličnu kombinaciju popa i pompeznosti,ali više igraju na sigurno,tako da ne dostižu ni uspone ni padove za koje je Rundgren sposoban.Osrednja muzika za osrednje ljude.
     Muzika Tubes je do izvesnog stepena bila odredjena njihovim teatarskim aspektima i ponekad,zbog toga,biva potpuno podložna preterivanju.Ali,za njih je pompeznost sredstvo satire.Atak Tubes je zvuk probušene pompeznosti koja se polako izduvava.Odličan primer je album 'Young And Rich' koji donosi oštru satiru i,gotovo,besprekornu muziku.

     TODD RUNDGREN
     Initiation
     Bearsville,1975


     ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA
     Discovery
     Jet,1979


     TUBES
     Young And Rich
     A&M,1976

     

Нема коментара:

Постави коментар

Baby Buddha

       Babby Buddha je manje bend a više muzički projekat, sporedna zanimacija za neke od članova Los Microwaves. David Javelosa i Charles H...