Претражи овај блог

субота, 26. август 2023.

Lowlife

 


     Gradić Grangemouth u Škotskoj,teško da možemo nazvati simpatičnim mestašcem,pa ipak u njemu su nastala dva odlična benda,početkom osamdesetih.Prvi su,naravno,Cocteau Twins a drugi.Dead Neighbours.Dead Neighbours su svirali psychobilly i tadašnja štampa ih je opisala kao 'Škotski odgovor na Cramps'.Snimili su jedan LP,'Harmony In Hell' (1982) koji je ostavio trag na 'indie' listama  i raspali se.
     Vokal Dead Neighbours,Craig Lorentson, sa ex-Cocteau Twins basistom Will Heggie-om,započinje novi projekat,Lowlife.Ime su uzeli po pesmi PIL i debitovali 1985 sa EP-em 'Rain',za Nightshift Records (firma koju je specijalno za njih osnovao njihov menadžer,Brian Guthrie,brat poznatijeg Robina,i kojoj su Lowlife ostali verni skoro do samog kraja karijere).
     Opredelivši se za atmosferičniji zvuk,Lowlife,1986,izdaju debi album 'Permanent Sleep',koji kritika dobro prima.'Diminuendo' je ocenjen još bolje kao ''upečatljiv i dramatičan,ali nikada nadmen''.Sledi UK turneja sa Go-Betweens koja pomaže da postanu poznati široj publici.
     Pod patronatom Warner Bros, bend pokušava da ostvari internacionalnu karijeru.Istovremeno,iz nepoznatih razloga,izbacuju gitaristu Stuart Everesta,koga menja Hamish McIntosh.Dekadu završavaju sa albumom 'Godhead',1989,koji ne prolazi tako dobro kako su se nadali ('neemotivan',kažu kritičari).
     Devedesete počinju burno.McIntosh odlazi i osniva sopstveni bend,Fuel,a Grant McDowall se povlači zbog povrede (izgubio prst igrajući fudbal!).Istovremeno i Nightshift Records zapada u finansijske probleme.Brian Guthrie pozajmljuje novac i Lowlife snimaju LP 'San Antorium',pristojno ali nespektakularno ostvarenje.
     1995 pojavljuje se poslednji album grupe,'Gush',na kome je zabeležena profesionalna ali,ponovo,rutinska svirka bez imalo entuzijazma.
     1997,posle par svirki,bend se raspada iako to nikada nisu zvanično objavili.
     Lorenson je preminuo 2010,u 44-toj godini.

Eternity Road: Reflections Of Lowlife 1985-1995  (LTM,2006)



...in coms

1 коментар:

Opera De Nuit

       Francuski coldwave sastav, nastao početkom osamdesetih. Prvi EP izdaju 1984 za malu, nezavisnu izdavačku kuću Contorsion i ovo izdanj...