Претражи овај блог

субота, 21. октобар 2023.

Blancmange

 


     Blancmange su nastali 1979 kao rezultat brojnih muzičkih projekata Neil Arthura i Stephen Luscombea.
     Godinama prisutan na eksperimentalnoj sceni,Luscombe napušta grupu Miru i priključuje se Arthurovom bendu L360,kao klavijaturista.Ova saradnja je trajala samo par nedelja,ali nastavljaju saradnju,najpre u Viewfinders a nešto kasnije i u Blancmange.
     Blancmange započinju rad sa par kasetaša,nešto polovnih instrumenata i gomilom kuhinjskih potrebština,stvarajući čudne i zvučno uznemiravajuće pesme.Par polu-improvizovanih nastupa tokom 1979 i 1980 vodi ka prvom zvaničnom izdanju,EP-u 'Irene & Mavis',totalno ignorisanom od strane kritike i publike.Duo se odlučuje za promenu pristupa muzici,posvećujući više pažnje pesmama umesto zvučnim eksperimentima,zadržavajući pri tom jedinstvenost i stil sa početka saradnje.
     Promene su vidljive na numeri 'Sad Day' koja se pojavljuje na kompilaciji 'Some Bizzare Album',1981.Ugovor sa kompanijom London rezultirao je najpre singlom 'God's Kitchen',potom 'Feel Me',a onda,konačno,veliki proboj sa 'Living On The Ceilling',koja postaje internacionalni hit.Slede uspešni albumi 'Happy Families' i 'Mange Tout',podržani gomilom singlova koji,uglavnom,dospevaju u vrh UK liste najslušanjih.
     'Belive You Me',album iz 1985,kratko se zadržao na top listi,što važi i za singl 'What's Your Problem',pokazujući da je vreme da Blancmange unesu neke promene u svoj zvuk.Umesto toga,duet se raspada 1986,posle koncerta u Londonu.
     Luscombe i Arthur nastavljaju solo,ali bez većeg uspeha,što,posle četvrt veka,dovodi do obnove Blancmange,2011.

Irene & Mavis  (Blaah Music,1980)


Happy Families  (London,1982)


Mange Tout  (London,1984)


Believe You Me  (London,1985)




...in coms

Нема коментара:

Постави коментар

PSYCHEDELIA 2 : Spacemen 3, Spectrum, Farflung

  SPACEMEN 3 For All The Fucked Up Children Of This World  ( SFTRI,1995 )      Their first recordings from 1984. SPECTRUM California Lullaby...