Претражи овај блог

субота, 30. децембар 2023.

ANYTIME, ANYPLACE, ANYWHERE : Atmosphere

 

     1980,Joy Division su objavili za Factory Records singl 'Atmosphere',morbidno romatičnu pesmu kao što i priliči bendu koji predvodi osoba čiji se tinejdžerski brak raspada i koja se bori sa sopstvenim psihozama i depresijom.U vreme kada je singl objavljen,Ian Curtis je već (sa 23 godine) izvršio samoubistvo,i ta činjenica,u kombinaciji sa pogrebnim tonom pesme i dilemom koja se kroz nju provlači - otići ili ostati - čini 'Atmosphere' nekom vrstom nadgrobnog spomenika za ovog momka.
     Curtisova lirika je otvorenog tipa,više nagoveštavajući nego ističući poentu,što objašnjava njenu bezvremenost.Možda će vam trebati stres radničke klase da bi videli sebe u pesmama Sex Pistolsa,ali svako ko je bar jednom u životu ostetio stid pronaći će se u 'Atmosphere'.
     Na stranu muzičko-istorijski značaj ove numere,razlog za njeno trajanje je taj što poseduje onu najredju moć u rock muzici - čini usamljenost dobrom,čak lepom stvari.


     

Нема коментара:

Постави коментар

Baby Buddha

       Babby Buddha je manje bend a više muzički projekat, sporedna zanimacija za neke od članova Los Microwaves. David Javelosa i Charles H...