Претражи овај блог

четвртак, 25. јануар 2024.

ESG

 


     ESG (Emerald,Sapphire,Gold) je grupa iz Južnog Bronxa,osnovana 1978.Originalnu postavu su činile sestre Scroggins:Valerie,Deborah,Marie i Renee.Tokom godina postava se često menjala,uključujući i muške članove i decu originalnih članica.
     Devojkama je majka kupila instrumente  još u ranim tinejdžerskim godinama,ne bi li ih udaljila od opasnosti ulice.Same su naučile da sviraju i vrlo brzo počele sa nastupima po klubovima.Ed Bahlman,vlasnik 99 Records,bio je dovoljno impresioniran ESG svirkom i uzima ih pod svoje okrilje,kao menadžer i producent.ESG su se sa svojom muzikom savršeno uklopile u no wave i post-punk scenu New Yorka.Njihov oskudan,ritmičan i sirov zvuk,bez previše 'umetničkih' pretenzija u potpunosti je reprezentovao scenu na kojoj je Bahlmanova firma bila značajan faktor (Y Pants,Liquid Liquid,Bush Tetras,Konk).Nastupajući uglavnom po punk klubovima ESG postaju underground hit u New Yorku.
     Posle par singl izdanja ESG se povezuju sa Martin Hannettom.Rezultat ove saradnje je EP na kome se nalazi i fantastična numera 'UFO',kasnije semplovana bezbroj puta.
     Debi LP,'Come Away With ESG',99 Records objavljuje 1983.Album prolazi nezasluženo nezapaženo zbog loše (nikakve) promocije jer kompanija propada usled sudskog spora Behlmana i Sugarhill Records,a u vezi nedozvoljenog semplovanja Liquid Liquid numere 'Optimo'.
     Ostavši bez izdavača ESG se razilaze 1984 da bi se ponovo kupili početkom devedesetih.
    ESG su jedinstvena pojava u rock muzici jer su ostavili neizbrisiv trag na post-punk,no wave,dance punk,hip-hop i razne druge stilove plesne muzike poput 'house'-a.

Dance To The Best Of ESG  (Fire,2010)



 
...in coms

Нема коментара:

Постави коментар

PSYCHEDELIA 2 : Spacemen 3, Spectrum, Farflung

  SPACEMEN 3 For All The Fucked Up Children Of This World  ( SFTRI,1995 )      Their first recordings from 1984. SPECTRUM California Lullaby...