Претражи овај блог

среда, 3. јануар 2024.

Gaznevada

 


     Rascepljena izmedju političkog aktivizma i terorizma,Bolonja je na prelazu iz sedamdesetih u osamdesete predstavljala pravi kulturni metež.Dom DAMS-a,prvog Italijanskog univerziteta savremenih umetnosti,grad je bio prava provincijska metropola,savršeno mesto za susret mladih kreativaca svake vrste gde su mogli da svoju intuiciju pretvore u umetničku iskru.U klubovima i barovima politički nabijen punk zvuk se mešao sa Kraftwerk elektronikom,New York undergroundom i lokalnim mentalitetom.Sve to zajedno stvaralo je muziku koja bi se mogla nazvati Italijanskim odgovorom na No Wave,ali i začecima nečega što će kasnije postati poznato pod imenom Italo Disco.
     U to vreme,u Bolonji je funkcionisala kompanija Italian Records,firma koja je,osim što je bila dom kultnim bendovima i prva upoznala Italijane sa zvukom DNA i Throbbing Gristle,širila multidisciplinarni i kolektivni stav,nešto slično kao Factory Records u Britaniji.
     Jedan od najfascinantnijih bendova ove etikete su Gaznevada.Inspirisani SF-om,pulp fiction-om,Japanskom kulturom i 'noir' literaturom,pravi su dokaz da je Bolonja osamdesetih bila više od stereotipnih prikaza tortellina i heroina.

Gaznevada  (Harpo's Bazar,1979)


Sick Soundtrack  (Italian,1980)


Psicopatico Party  (Italian,1983)


Back To The Jungle  (EMI,1985)


Strange Life  (CBS,1988)



links in...

Нема коментара:

Постави коментар

PSYCHEDELIA 2 : Spacemen 3, Spectrum, Farflung

  SPACEMEN 3 For All The Fucked Up Children Of This World  ( SFTRI,1995 )      Their first recordings from 1984. SPECTRUM California Lullaby...