Претражи овај блог

уторак, 9. јануар 2024.

Sort Sol

 


     Sods su bili jedna od prvih punk grupa u Copenhagenu.Snimili su dva albuma (1979,1980) i,u skladu sa promenom muzičkog pravca,početkom osamdesetih,promenili ime u Sort Sol.Steen Jorgensen,Peter Peter,Knud Odde i Tomas Ortved su krenuli eksperimentalnijim post-punk putem,inspirisani muzikom Joy Division,Pere Ubu i Television,a tokom dugogodišnje karijere primenjivali su i elemente art rocka,goth rocka pa čak i industrial-a u svojoj muzici.
      Prvi singl kao Sort Sol,'Marble Station',objavljen je samo u Britaniji i to u izdanju 4AD.1983 se pojavljuje i prvi LP,'Dagger&Guitar',na kome gostuje Lydia Lunch.
     Od 1985,gitarista Lars Top-Galla se priključuje bendu i postava se ne menja sve do 1996,kada iz grupe odlazi Peter Peter.
     Iako ljubimci Danske kritike,do pravog komercijalnog uspeha stižu tek 1993 sa svojim šestim albumom 'Glamourpuss',koji se prodao u više primeraka nego svi prethodni albumi zajedno.
     Top-Galla napušta grupu 2004 a ostali se okreću sopstvenim solo projektima.Od 2011 Sort Sol su ponovo povremeno aktivni a 2017 su snimili poslednji album,'Stor Langsom Stjerne'.

Fog Things  (Medley,1992)



...in coms

1 коментар:

Baby Buddha

       Babby Buddha je manje bend a više muzički projekat, sporedna zanimacija za neke od članova Los Microwaves. David Javelosa i Charles H...