Претражи овај блог

среда, 24. април 2024.

Lisa Gerrard

 


     Lisa Gerrard je Australijski muzičar, pevačica i kompozitor, široj javnosti najpoznatija kao jedna polovina Dead Can Dance. Rodjena je u Melbourneu, u porodici Irskih imigranata a u muzički svet je stupila 1981, predvodeći post-punk grupu Microfilm. Microfilm nisu ostavili primetniji trag na tadašnjoj Australijskoj sceni ali to je bend u kome je upoznala Brendan Perrya.
     Sa Perryem osniva Dead Can Dance (u početku kvartet). 1982 odlaze u London i potpisuju ugovor sa 4AD, Prvi LP objavljuju 1984 i do 1998 snimaju osam albuma za istu kompaniju. Od 2005 Gerrard i Perry ponovo nastupaju kao DCD, a poslednji album, 'Dionysus', objavili su 2018.
     Jedinstveni vokal Lise Gerrard opisan je kao bogat, dubok i mračan. iako se radi o contraltu, lako uleće i u opseg mezzo-soprana.
     Gerrard snima i solo albume kao i kolaboracije sa drugim kolegama (Peter Bourke, Patrick Cassidy, Klaus Schulze...) a autor je i brijnih soundtracka, medju kojima treba spomenuti muziku za filmove 'Gladiator', 'Mission Impossible 2' i 'Dune' (oba dela).
     Udata je za Jacek Tuschewskog, Poljskog grafičkog umetnika i muzičkog producenta.

The Best Of Lisa Gerrard  (4AD,2007)



...in coms

1 коментар:

Drama

       Drama je duet sa prog/psych korenima koga su 1978 u Ontariu (CAN) osnovali Don Stagg i Eric Simpson. Uz pomoć elektronike i 4-track r...