Претражи овај блог

недеља, 11. август 2024.

DREAD AT THE CONTROL 1

 

     Njihov inovativni pristup reggaeu postavio je Jamajku na mapu globalnih muzičkih velesila.

COXSONE DODD.....
Jedan od prvih producenata koji je shvatio da ako želiš da kontrolišeš svoj proizvod, mora da kontrolišeš kompletan proces. Tako da je Coxson otvorio svoj studio, prodavnicu ploča koje je sam štampao, pronalazio mlade talente, bavio se produkcijom i mixom, i imao sopstveni 'sound system'. Uvideo je prednosti višekanalnog snimanja i prvi je, još sredinom šezdesetih, počeo da snima vokale odvojeno, što mu je omogućavalo da ponovo koristi popularne ritmove sa novim vokalima i instrumentalnom linijom. (Marcia Griffiths - Naturally, 1978)

LEE 'SCRATCH' PERRY.....
Producent, kompozitor i pevač, prepoznatljiv po inovativnoj studijskoj tehnici i produkcijskom stilu. Jedan je od pionira dub tehnike koji je koristio remixe i studijske efekte da bi kreirao nove instrumentalne ili vokalne verzije reggae numera. Iako važi za potpuno šašavog naduvenog (i naduvanog) matorca, jedan je od najboljih producenata i to ne samo u reggaeu. (Heptones - Party Time, 1977)


KING TUBBY.....
Pročuo se kao remix majstor, a ne kao producent, mada se uspešno bavio produkcijom u sedamdesetim. Dub pionir, koji je kreirao specifičan zvuk, izuzetno je saradjivao sa U-Royem, koji je često bio MC za njegovu muziku. U osamdesetim je otvorio sopstvenu firmu Firehouse, i specijalizovao se za oštar, elektronski ragga sound, koji je u to vreme zvučao kao da dolazi sa nekog drugog sveta. (Anthony 'Red' Rose - Red Rose Will Make You Dance, 1986)

KING JAMMY.....
Počeo je karijeru kao operater sound systema, i posle kraćeg boravka u Americi, postaje šegrt King Tubbyu. Pročuo se kao remix majstor, osnovao svoju kompaniju Jammy krajem sedamdesetih i producirao prvi Black Uhuru album, Love Crises, 1977. Pravu producentsku slavu je doživeo 1985, radeći sa dancehall pevačem Wayne Smithom, petljajući sa Casio elektronikom i programiranim ritmovima. Sve je zvučalo apsolutno ne-Jamajkanski, ali je Under My Sleng Teng postala senzacija i Jammy se fokusirao na digitalnu muziku. Možda i najbolji reggae producent u osamdesetim. (Wayne Smith - Sleng Teng, 1986)

RUPIE EDWARDS.....
Pijanista, perkusionista, pevač, osnivač nekoliko malih izdavačkih kompanija i izdavač magazina Record Retailer, Edwards je bio jedna od ključnih figura reggea na Jamajci krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih. Producirao je brojne izvodjače (Gregory Isaacs, Ethiopians...) i specijalizovao se za zvuk koji se dopadao i okorelim rastama i modernoj, 'gradskoj', publici. Njegov singl Ire Feelings, je prva (mnogi će reći i jedina) prava dub ploča koja je postala hit u UK. Veoma je zaslužan za uspon tzv. 'version', gde producent stvara potpuno novu pesmu koristeći ritam osnovu stare, uz novi mix, vokale i razne efekte. (Rupie Edwards - Ire Feelings, 1975)



links in...

1 коментар:

  1. https://www.mediafire.com/file/mwz1lypn6ddob0i/MARCIA+GRIFFITHS+Naturally.zip/file
    https://www.mediafire.com/file/gb0iwfxu0gw4keb/HEPTONES+Party+Time.zip/file
    https://www.mediafire.com/file/axqqpi8wkce90ph/ANTHONY+RED+ROSE+Red+Rose+Will+Make+You+Dance.zip/file
    https://www.mediafire.com/file/jj2zj6t9kvhrtn4/WAYNE+SMITH+Sleng+Teng.zip/file
    https://www.mediafire.com/file/jgynr3g3qolwi2w/RUPIE+EDWARDS+Ire+Feelings.zip/file

    ОдговориИзбриши

2 Belgen

       2 Belgen su osnvali pevač i gitarista (kasnije se prebacio na synth) Rembert De Smet i bubnjar Herman Celis, 1982, u Ghentu (BEL). De...