Претражи овај блог

среда, 14. август 2024.

DREAD AT THE CONTROL 2

 





DANDY LIVINGSTONE.....
Dandy je poznatiji kao pevač koji je imao par UK hit singlova početkom sedamdesetih. Zašto je značajan kao reggae producent? Zato što je bio one-man industry u zemlji koja nije imala reggae tradiciju (UK), a nije baš ni da ju je želela. Dandy je svojim radom uspeo da Britaniji dočara ulični život crne populacije, gde prevaranti, radnici i ljubavnici dele iste snove i nevolje kao i bela Britanija.  (Dandy Livingstone - Suzanne Beware Of The Devil (Best Of), 2002)



HARRY MUDIE.....
Harry Mudie spada u najveće reggae producente iz prostog razloga što se usudio da postavi sebi pitanje zašto reggae ne bi koristio iste producentske vrednosti kao i bilo koja druga muzika. Nije se zadovoljio bazičnim ritmom i skank reggaeom, već je u aranžmane dodao gudače i orkestraciju. Rezultat je bila baršunasta, sočna muzika sa žestokim ritmom kao osnovom. A ako ne verujete da se heavy roots reggae i gudači mogu mešati, poslušajte King Tubbyev remix na Mudievom 'Dub Conference' albumu.  (Harry Mudie Meets King Tubby - Dub Conference Vol.1, 1976)


KEITH HUDSON.....
Bavio se svim i svačim dok nije pronašao sebe u muzici. Prvi je radio sa U-Royem, i snimao sopstvene pesme, mada se teško može nazvati pevačem, osnovao je nekoliko malih izdavačkih kompanija i prvi je ubacio funky tonove u reggae. Uvek je tragao za muzikom koja će osećanja dovesti do ekstrema. Koristio je fuzzbox gitarsku svirku, vokale je postavljao tik ispred mikrofona, tako da se čini, dok ih slušate, da vam dišu u uvo i snimao neke od najdubljih, najtežih ploča početkom sedamdesetih, kao što su njegova 'Satan Side' ili Horace Andyeva 'Don't Think About Me'.  (Keith Hudson - Too Expensive, 1976)



LESLIE KONG.....
Čovek koji je pokazao da Jamajka može biti konkurentna na pop tržištu, iako se bavio samo čistim reggaeom. Kong je radio sa Marleyem, John Holtom, Desmond Dekkerom, Jimmy Cliffom, Toots & The Maytals...Osnovao je kompaniju Beverley (UK distribucija Island) i ko-osnivač je Pyramid Records u Britaniji. Kreirao je uredan, igriv, čvrst zvuk i dokazao komercijalne vrednosti reggaea.  (Toots & The Maytals - Sweet And Dandy, 1969)


DUKE REID.....
Bivši policajac i vlasnik prodavnice alkoholnih pića, postao je jedan od najboljih reggae producenata. Počeo je sa Duke Reid The Trojan Sound System, a zatim osnovao firmu Treasure Isle. Voleo je da njegova muzika 'groova', bude dobro aranžirana i melodična. Trojan Records je osnovao 1967 u UK da bi predstavio široj publici izvodjače poput The Paragons, The Melodians, The Sensations...Najveća Reidova zasluga je verovatno produkcija U-Roya, King Tubbyevog rasta DJ-a i preteču budućih MC-eva. Drugi producenti nisu to dobro radili a Reid je od njega napravio Jamajčansku senzaciju na početku sedamdesetih, i to je, na neki način, označilo nastanak hip-hopa. Njegova zaostavština je ogromna: usavršio je rocksteady, učinio da stavovi muzičara postanu legitimni i pomogao da se kreira osnova rap-a i reggae toastinga.  (U-Roy - U-Roy, 1974)


...in coms

1 коментар:

  1. https://www.mediafire.com/file/92209sjqys6zjhu/U-ROY+U-Roy.zip/file
    https://www.mediafire.com/file/a793opfbrc1rtx7/HARRY+MUDIE+++KING+TUBBY+Dub+Conference+Volume+One.zip/file
    https://www.mediafire.com/file/5hwcfy6pernimu3/KEITH+HUDSON+Too+Expensive.zip/file
    https://www.mediafire.com/file/3f3eetbuobm9tgq/TOOTS+&+The+MAYTALS+Sweet+And+Dandy.zip/file
    https://www.mediafire.com/file/92209sjqys6zjhu/U-ROY+U-Roy.zip/file

    ОдговориИзбриши

2 Belgen

       2 Belgen su osnvali pevač i gitarista (kasnije se prebacio na synth) Rembert De Smet i bubnjar Herman Celis, 1982, u Ghentu (BEL). De...