Претражи овај блог

среда, 10. јул 2019.

Dark


     Grupa iz Islingtona,osnovana 1978,u sastavu:John Flannagan (vocal),Billy O'Neill (guitar),Phil Langham (bass) i Jim Kane (drums).Ova postava je imala samo dva nastupa i jedan demo snimak.1979,postava se proširuje sa još jednim gitaristom,Andy Riffom,koji je pre toga svirao u potpuno nepoznatim bandovima kao the Rottin Klitz i the Suspects.
     Petorka debituje nastupom u Pegasusu (mart,1979) i nastavljaju da predgrupišu tokom cele godine,nastupajući ispred Ruts,Menace,Vibrators...
     Iste godine izdaju i debi SP,'My Friends/John Wayne' na Fresh etiketi u produkciji Steve Tannetta i Noel Martina (Menace).Flannagan i O'Neill napuštaju band posle ovog izdanja,tako da se Langham,pored bassa prihvatio i vokalnih dužnosti,a Don Perdicou uskače na mesto vodećeg gitariste.Novi singl,'Hawaii Five-O',donosi prilično neinspirativnu i besmislenu verziju naslovne numere iz istoimene TV serije,u produkciji Matt Dangerfielda (Boys).Priča se da je Dangerfield za ovaj posao bio plaćen jednim sandukom piva.Ista postava snima i sledeći singl,'Einstain's Brain',anti nuklearnu pesmu,koja pokazuje znatno poboljšanu svirku i produkciju.
     Perdicou odlazi a menja ga Jim Bryson,koji osim gitare pomalo petlja i sa sintesajzerima.solidan singl,'On The Wires',svojom brzinom i reverb-heavy zvukom,približava Dark UK82 sceni.Prodaja je,naravno,bila uobičajeno loša.
     Njihov jedini studijski album,'Chemical Warfare'(1982) zaslužuje više pohvala od gotovo svih hardcore izdanja tog vremena.Uglavnom mid-speed tempa,priziva zvuk Chelsea i UK Subs,pa iako je Langhamov izražajni vokal pomalo nerazumljiv,produkcija vadi stvar.Vrhunac albuma je numera 'All This And More',gde Langham (ili Fatty Langham kako je sebe nazivao) pokazuje svoje kvalitete.
     Poslednje ostvarenje benda je singl 'The Masque'(1982),goth nastrojena numera,skinuta sa albuma.Kean napušta band i umesto njega uskače Razzle (Demon Preacher).
     Živi album sa osam numera,'The Living End' beleži poslednji nastup banda (Langham,Riff,Razzle i Charlie Casey,ex-Menace) u klubu 100.
     Po raspadu banda,Langham je osnovao etiketu Anagram,a takodje je svirao sa Action Pact i bavio se produkcijom.Preminuo je 1988.Razzle se priključio Hannoi Rocks (nastradao u saobraćajnoj nesreći 1984).

Chemical Warfare  (Fresh,1982)

link in coms
     

1 коментар:

Karlowy Vary

       Post-punk grupa iz Zagreba, aktivna tokom osamdesetih. Nastali su kao Korowa Bar, da bi dolaskom pevačice Varje Orlić postali Karlowy...