Претражи овај блог

субота, 4. јануар 2020.

Crass


     Crass su bili gomila,uglavnom,ex-hippie anarhista srednje klase iz Dual House komune.Nadahnuti prvim punk talasom,brzo su izgubili iluzije zbog brzine kojom je mainstream asimilirao punk.Crass su pokušali da vrate punk kao 'narodnu' muziku,kreirajući uglavnom nesšlušljiv sound,upoznavajući mase sa levičarskim idejama i osnivajući sopstvenu izdavačku kuću,za koju su snimali njihovi istomišljenici Poison Girls,Omega Tribe,Conflict i dr.Izdali su i seriju Bullshit Detector albuma,na kojima su sakupljeni demo snimci bandova na koje su Crass direktno uticali.
     Band je osnovao Penny Rimbaud,1977,uz Steve Ignoranta,teenagera iz radničke klase.Istomišljenici iz Dial Housea su se polako priključivali pa su,na kraju,u bandu bila i dva sredovečna momka (Pete Wright,Phil Free),par dama (Eve Libertine,Joy DeVivre) i mladi kicoš Andy Palmer (zamenio originalnog člana,Steve Hermana,1977).Rimbaudovo prethodno muzičko iskustvo je bilo u grupi Exit (još jedan Dial House projekat),koja je negovala eksperimentalno/hippie/art/avant garde pretenciozni pristup muzici.
     Crass uticaj se ne može zanemariti.Za mnoge su bili jedini pravi punk band,izbegavajući kult obožavanje na svakom nivou,odbijajući da nastupaju u velikim dvoranama,naplaćujući smešne cene za svoje nastupe...Svoje ploče su prodavali po,takodje,ludačko niskim cenama kreirajući 'pay no more' politiku.
      Crass muzika je prosto briljantna i apsolutno fascinantna.Ignorantova plebejsko cockney bombastičnost i užasavajući krici Eve Libertine su bila dva njihova aduta i uz neverovatnu,nepogrešivo nemarnu gitaru i militantno bubnjanje,činili su karakterističan Crass zvuk.Za tri godine prešli su put od dvo-minutnih punk kritika do preko šest,sedam minuta dugih,singlova.
      Prvobitno nazvani Stormtrooper i izbačeni iz Roxy cluba na svom drugom live nastupu,1977,Crass su još šest godina snimali albume,podržavali druge grupe,šokirali javnost i nervirali vlasti.
     Posle sporazumnog prestanka rada sa Crass,Rimbaud i Libertine su realizovali solo projekte (često zajedno i uglavnom spoken word albume sa sopstvenom poezijom),dok se Ignorant najpre priključio Conflict a kasnije je radio i sa Schwartzeneggar,Stratford Mercenaries,Paranoid Visions i Slice Of Life.

Best Before 1984  (Crass,1986)


...in coms

1 коментар:

GIRLS, GUYS, GUITARS 3: Mecca Normal, Lync, Olivelawn

  MECCA NORMAL Dovetail  ( K, 1992 )       11 tracks from the dynamic duo, recorded in Olympia. Jean's lyrics & voice and David'...