Претражи овај блог

петак, 24. јануар 2020.

Tom Waits part 2


     Heartattack And Vine - Mada je retko kad ponavljanje formule sa prethodnog albuma uspešno,kod njega je to delovalo kao nastavak prekinutog pisma.Nastavljajući gde je stao sa svojim druženjem sa nesrećnicima ('On The Nickel') i iskrenim ljubavnim pesmama ('Jersey Girl'),Waits dostiže još jedno savršenstvo u pretvaranju naličja svakodnevnog života u mikrokosmos celog sveta.
     One From The Heart - Muzika iz Copollinog filma,koja je promovisala i njegovu suprugu,Kathleen Brennan.Uz vokal Crystal Gayle,ovaj album stilizovanog jazz feelinga naučio je Waitsa da piše konciznije i zavodljivije nego ikada pre.Film je možda i propao,ali soundtrack još traje.
     Swordfishtrombones - Zaokret ka drugačijem zvuku je došao prirodno,u onom momentu kada je postalo jasno da je istrošen stari Waitsov model pisca/barskog hroničara.Pokazao je da je dorastao novim,višim zahtevima,napravivši nešto sasvim netipično - zvučni kaleidoskop sa svim stilovima koje je američka muzika dala,dobro smešten u paradoksalan koktel koji je uključivao i neobične instrumente (gajde,harmonijum,bas marimba...).Mračniji i duhovitiji nego ikad,Waits je postao autor kome je svaka mala priča o nekom čoveku,priča o svima nama.
     Rain Dogs - Još jedno remek delo.Prethodni album je otvorio njegovu veliku trilogiju - panoramu drugačije,a ipak savremene Amerike.Ovo je njen centralni deo,na kome Waits uskladjuje veliki broj različitih stilova sa potrebama svojih priča.Zahvaljujući tome,svako novo poglavlje ima poseban ukus,a dramaturgija,koja ih sve povezuje,odaje utisak da se neka džinovska drama valja u pozadini.
     Frank's Wild Years - Kraj trilogije i jedan od njegovih najkontroverznijih albuma - nastao na osnovu predstave koju je uradio sa suprugom,pomalo kao vic u kome se zabavio sa onim što je do tada uradio,sa slušaocima i sa samim sobom.Namerno rudimentaran zvuk,koji na ovom izdanju već prelazi u krajnost,proizvodeći i dalje čudne,minimalističke himne.
     Bone Machine - Dokaz da prethodni uspesi nisu bili slučajnost,predstavlja ova zbirka na kojoj Waits otkriva mračnu stranu svake vrste muzike koju možete zamisliti,a i nekih koje ne možete.Waits nas uverava da bubanj može nositi melodiju pesme,da mu ni Cave ni Nirvana nisu ravni,te da mu je tema smrti postala glavna opsesija.Iznenadjujuće zabavno,sa surovim smislom za humor i istim takvim smislom za obrt u pesmi.

Heartattack And Vine  (Asylum,1980)


One From The Heart  (CBS,1982)


Swordfishtrombones  (Island,1983)


Rain Dogs  (Island,1985)


Frank's Wild Years  (Island,1987)


Bone Machine  (Island,1992)


...in coms

1 коментар:

  1. https://ulozto.net/file/oF0MhjXe14te/07-heartattack-vine-1980-rar
    https://ulozto.net/file/S3zHFky2GkDT/08-one-from-the-heart-1982-rar
    https://ulozto.net/file/RUfsAYuUKlGt/09-swordfishtrombones-1983-rar
    https://ulozto.net/file/N3iYHk2XfaQl/10-rain-dogs-1985-rar
    https://ulozto.net/file/CCuDhdAuCWlr/11-frank-s-wild-years-1987-rar
    https://ulozto.net/file/gZ6zFQnzNv4F/12-bone-machine-1992-rar

    ОдговориИзбриши

GIRLS, GUYS, GUITARS 3: Mecca Normal, Lync, Olivelawn

  MECCA NORMAL Dovetail  ( K, 1992 )       11 tracks from the dynamic duo, recorded in Olympia. Jean's lyrics & voice and David'...