Претражи овај блог

недеља, 9. фебруар 2020.

Kryzys / Brygada Kryzys


     Brygada Kryzys je jedan od najuticajnijih Poljskih bandova.Snimili su samo dva studijska albuma,pa ipak su doprli do mnogih srca i ušiju.Svirali su jedinstveni mix punka,reggaea i new wavea,koju je teško definisati.
     Priča počinje negde oko 1979,kada je Tomek Lipinski osnovao grupu Tilt,jedan od prvih,ako ne i prvi,punk band u Poljskoj.1981,Lipinski pristupa još jednom veoma bitnom Poljskom sastavu,Kryzys.Njegovo prisupanje unosi promenu u,dotada 'klasični' punk,zvuk banda.
     Kryzys se okreću ka Pop Group soundu i osnivač banda i glavni kompozitor,Robert Brylewski,donosi odluku o promeni imena u skladu sa novom muzičkom orijentacijom.
     Brygada Kryzys dostiže legendaran status za vreme 'Solidarnost' perioda.Poljska vlada je zahtevala promenu imena,što su,naravno,odbili,pa su im nastupi zabranjivani kao i napuštanje zemlje.
     Otprilike u to vreme Tonpress otvara novi studio u Varšavi i pruža šansu Brygadi da uradi prve snimke.Tonpress ih je i objavio.
     Ispostavilo se da se radi o jednom od najoriginalnijih Nova Fala (new wave) albuma.Čvrste dub bass linije,echo saksofon,impresivan gitarski rad i žestok ritam vode grupu dalje od reggae/new wave pravcu.Jedina pesma sa tipićnim reggae ugodjajem na njihovm debi albumu je 'Ganja'.A strana je otpevana na poljskom a B,na engleskom.Obe strane su izvanredne.
     Posle svirki tokom 1982,band se razišao,uglavnom zbog političkih pritisaka.Brylewski je oformio reggae band Izrael,a Lipinski se vratio u Tilt.
     1991 su se okupili ponovo a 1992 snimili novi album,'Cosmopolis'.Band je ostao aktivan do 1994,kada su se ponovo razišli.

Kryzys  (Blitzkrieg,1981)


Brygada Kryzys  (Tonpress,1982)


Cosmopolis  (Kamiling Co.,1992)


links in...

1 коментар:

  1. https://ulozto.net/file/l6XNluCzOujl/01-kryzys-1981-rar
    https://ulozto.net/file/h9ZcyKpWDLIx/02-brygada-kryzys-1982-rar
    https://ulozto.net/file/i1GctuUz258D/03-cosmopolis-1992-rar

    ОдговориИзбриши

Baby Buddha

       Babby Buddha je manje bend a više muzički projekat, sporedna zanimacija za neke od članova Los Microwaves. David Javelosa i Charles H...