Претражи овај блог

четвртак, 12. март 2020.

Morphine


     Dvadeset godina je proteklo od tragične smrti Mark Sandmana tokom live nastupa sa svojim bandom Morphine.Vreme nije donelo zaborav za ovaj band,naprotiv,učinilo je da njihova muzika i jedinstveni aranžmani Sandmanovog vokala sa neobičnom kombinacijom slide bas gitare,bariton saksofona i bubnjeva,samo dobije na značaju.
     Jedan od glavnih aduta Morphine je boja zvuka:nijedan instrument,uključujući i vokale,nije bio viši od baritona.Sandman je skovao termin za njihov zvuk-low rock.
     Uz muziku,Sandman je završio i University Of Massachusetts i gotovo deceniju se bavio svakakvim privremenim poslovima.A onda,niz tragičnih dogadjaja ga je doveo do konačnog izbora:oba brata su mu umrla a i Sandman je bio ozbiljno povredjen (radeći kao taxista).
     Tako je počeo da eksperimentiše i improvizuje na bass gitari,usavršavajući se u grupama Treat Her Right i Hypnosonics.Specifični Morphine sound nastao je kada je Sandman zamolio svog prijatelja Dana Colleya,da zasvira bariton sax njegovog pokojnog brata,dok mu se Sandman priključio svirajući single-string slide bass.Sandmanov lo-fi vokal se savršeno uklopio,pa su angažovanjem bubnjara Jerome Deupreea,nastali Morphine.
     Opuštene kompozicije,zasnovane na repetativnim,jednostavnim bass linijama,stvarale su gotovo trance atmosferu,potpuno u skladu sa imenom banda.Sandmaova lirika je bila inspirisana Jack Kerouacom i drugih ikona Beat Generacije i apsolutno je odgovarala hipnotičkoj muzici.
     Pet albuma grupe,izdatih za 10 godina,nije doživelo veliki komercijalni uspeh u USA ali su obezbedili značajnu popularnost u Evropi,koju su odrćavali čestim turnejama,Zbog neverovatnog zvuka,izgledalo je da im je mainstream uspeh na dohvat ruke ali je srčani udar odneo Sandmana,tokom nastupa u Italiji i okončao karijeru Morphine.

Good  (Accurate,1992)


Cure For Pain  (Rykodisc,1993)


Yes  (Rykodisc,1995)


Like Swimming  (DreamWorks,1997)


The Night  (DreamWorks,2000)


...in coms

1 коментар:

  1. https://ulozto.net/file/1iL5I7PiAOCk/01-good-1992-rar
    https://ulozto.net/file/F44XcoJGcDhZ/02-cure-for-pain-1993-rar
    https://ulozto.net/file/LbSD6XxqNaHL/03-yes-1995-rar
    https://ulozto.net/file/jtObiNWioNzQ/04-like-swimming-1997-rar
    https://ulozto.net/file/GIbofjXeUr0O/05-the-night-2000-rar

    ОдговориИзбриши

2 Belgen

       2 Belgen su osnvali pevač i gitarista (kasnije se prebacio na synth) Rembert De Smet i bubnjar Herman Celis, 1982, u Ghentu (BEL). De...