Претражи овај блог

петак, 19. јун 2020.

Butthole Surfers


   
      Teška psihodelija,hardcore noise,crni humor,futuristički art-punk,manijakalni ulični propovednik...izmešajte sve to dooobro i približno dobijate zvuk Butthole Surfersa.
      Osnovani su u San Antoniu,Texas,1981 (originalno kao Ashtray Baby Heads),mada su se Gibby i Paul Leary upoznali još 1977 na Trinity koledžu.Zajednička ljubav prema Dead Kennedys,Hawkwind,Black Sabbath i gomili drugih stoner čudaka,postavila je osnov za čudne i predivne Butthole Surfers.
     Otkrio ih je Jello Biafra i angažovao kao predgrupu za Kennedys (zajedno sa TSOL).Promenjiva ritam sekcija se konačno konsoliduje dolaskom u band bubnjara King Coffeya i basiste Bill Jollya.
     Debi EP izlazi 1983 i predstavlja zapanjujući komad avantgardnog punka.Teresa Nervosa je drugi bubnjar u postavi na live izdanju 'Live PCPPEP' (uglavnom numere sa debija plus par novih stvari).Sledi turneja,na kojoj im se priključuje Kramer (kasnije u Bongwater) na basu.Uz par sitnijih problema (novac,novac i...novac),uspevaju da snime prvi album,'Psychic...Powerless...Another Man's Sac',1984 za Touch&Go Records.Prvo što mi pada na pamet slušajući ovaj album (osim Sabbathovskih riffova) je GG Allin uz pratnju Residents!
     Terence Smart menja Jollya na izdanju 'Cream Corn From The Socket Of Davis' a njega zamenjuje Trevor Malcolm na 'Rembrandt Pussyhorse'(1986),albumu koji sadrži numere u rasponu od,relativno normalne 'Creep In The Cellar',do Texas Chainsaw Massacre obrade Guess Who?,'American Woman'.
     Basista Jeff Pinkus je novi član na predivno-ludačkom albumu 'Locust Abortion Technician'(1987).'Hairway To Steven' je sprdačina sa rock velikanima:Led Zeppelin,Hendrixom ('Jimi'),Pink Floyd ('Cartoon Song').Za one koji su ih propustili uživo,izdaju album 'Double Live'(1989).'Widowemaker!'(najbolja stvar 'Bong Song') donosi izvesne promene koje predstavljaju pokušaj banda da preživi u svetu 'realnog' muzičkog biznisa.
     Obrada Donovanovog klasika 'The Hurdy Gurdy Man' i album 'piouhgd',izdat za Rough Trade,donose primetnu komercijalizaciju (ako se ta reč može primeniti za Surfers muziku) i lektronizaciju zvuka.I Haynes i Leary su,kasnije,izrazili svoje razočarenje ovim albumom.
     Gibby i Jeff su 1991 pokrenuli svoj kratkotrajni projekat Jackofficers,Leary je sninmio solo album,King Coffey je pokrenuo Drain,Gibby je saradjivao sa Ministry ('Jesus Built My Hotrod'),ugovor sa Capitol je bio najavljen i fanovi su se uplašili za sudbinu svojih hardcore heroja.
     Producent comeback albuma,'Independent Worm Saloon' je bio ex-Zeppelin basista John Paul Jones i mada je muzika pristupačnija,restauriran je abrazivni zvuk ranijih ostvarenja.
     Iskoristivši pauzu u radu Surfersa,Gibby,sa Johnny Deppom osniva band P i snima album 1995.
     Bez Pinkusa (osnovao Daddy Longhead,a kasnije i Honky) ali uz podužu listu gostujućih muzičara snimaju 'Electriclarryland'(1996) i iznenadjujući hit singl 'Pepper'.Pravni problemi sa bivšim izdavaćima i menadžerima uzrokuju kašnjenje novog albuma.'Weird Revolution' je ugledao svetlost dana 2001.Album je prerada njihovog neobjavljenog LPa iz 1998,'After The Astronaut' i sadrži najviše electronice do tada.
     2004 Gibby snima album sa Gibby Haynes&HIs Problem.Promovišući solo projekat najavljivao je i novi Butthole album,koji će,po njegovim rečima,biti veoma 'noisy',ali...Pinkus i Nervosa su se vratili u band 2008,radi nastupa na festivalu All Tomorrow's Parties (uzgred organizatori festivala su objavili da Butthole Surfers i Killing Joke više neće nikada nastupiti na ATP).
     Odlasci,povratci,solo radovi,live nastupi bez novog materijala (2017 poslednji put najavljeni novi snimci) čine danas svakodnevicu Butthole Surfers.

Butthole Surfers  (Alternative Tentacles,1983)


Psychic,Powerless,Another Man's Sac  (Touch&Go,1984)


Cream Corn From The Socket Of Davis  (Touch&Go,1985)


Rembrandt Pussyhorse  (Touch&Go,1986)


Locust Abortion Technician  (Touch&Go,1987)


Hairway To Steven  (Touch&Go,1988)


Widowemaker!  (Touch&Go,1989)


Piouhgd  (Rough Trade,1991)


Independent Worm Saloon  (Capitol,1993)


Electriclarryland  (Capitol,1996)


Weird Revolution  (Surfdog,2001)


...in coms

1 коментар:

  1. https://mega.nz/file/BZklnQ6J#5Lk2DdJHNfnGVhi6M8FAI3YO9G_XIQSNc-OtIY8_Qgc
    https://mega.nz/file/4EkXyabS#Iq6CgJhu0J5OecjtTbwX4vyHZgZsIMtJIpjdJvp1uqM
    https://mega.nz/file/1B9XnYoa#495F6wWtplK7Rn66qaSzYYuuI8R5GgCqwMuYE3_YC-4
    https://mega.nz/file/QN8lwCCD#7Q88HImGNlfywBtoVGh2ggUe5hT17TdDgaXEYUnJNrg
    https://mega.nz/file/9V8nXYCB#zSK74TTDBSuJdwpKilt3Lqi0g1cVWCaydbbhPqNxtCA
    https://mega.nz/file/AY9H0A7S#4HcM51SpnMrQoI7dSIQmaddi0vAssZHtBPlMmtxryZA
    https://mega.nz/file/FUslzCyB#amHeaFgkmX18iOKGDtDiQZNAy3pby-2GdP57k1060Do
    https://mega.nz/file/Qd0hDYoZ#wNsz_GL_DnyFvM5yM0zFBkydgfH3HV06FLJ0kBvzPf4
    https://mega.nz/file/lUll3abZ#mBZPyt_IMfCG5T5CDMDJ580nNB4CPDwUx6ZmMr7K9Yo
    https://mega.nz/file/sFtVVCbb#tNBg7PqFt_5971W2vVjl1Js4BIrhFHUyIjznFgZQqJY
    https://mega.nz/file/pYMEgK5Z#UoertAsXxbJR7-9jibqQ2LsqsQwGJ3dNyclJdyCbRbs

    ОдговориИзбриши

Totenwald

       Oldschool dark punk kvartet osnovan 2014 u Berlinu. Njihov zvuk je pod snažnim uticajem Berlinske underground scene osamdesetih, i ug...