Претражи овај блог

понедељак, 5. октобар 2020.

Minimal Compact

 


     Od samog svog nastanka 1981,pa do raspada,sedam godina kasnije,Minimal Compact su igrali bitnu ulogu na Evropskoj rock sceni.Malka Spigel (bass,vocal),Samy Birnbach (vocal) i Berry Sakharof (guitar,keyboards,vocal) su 1981 napustili Tel Aviv i preselili se u Amsterdam,duboko razočarani 'provincijazimom' rodnog grada u kome je bilo skoro nemoguće baviti se rock muzikom.Od njih troje,samo je Sakharof bio 'pravi' muzičar.Malka je učila da svira bas a Birnbach je bio poznatiji kao DJ i usput je pokušavao da piše poeziju.Sa sobom su poneli demo snimak (2 numere) i postali jedni od prvih umetnika koji su pristupili Belgijskoj Crammed etiketi.
     Tokom rada na,eventualnom,debi singlu,postalo je jasno da band ima itekako šta da ponudi,pa se singl razvio u,istoimeni,mini album.Njihov stil je bio Blisko-istočno obojen post new wave zasnovan na motoričkim ritmovima,nemarnim gitarama i specifičnom ne-Anglo/Američkom stilu pevanja.Na debiju se nalazi numera 'Statik Dancin'',koja je tokom cele karijere banda bila koncertni favorit.
     'One By One',je snimljen u Londonu 1982 i na njemu su Minimal Compact postali pravi band,dodajući u postavu bubnjara Max Frankena.Sa njim u postavi mogli su reprezentovati svoj materijal na koncertima i to je postao bitan element njihove muzike.
     'Deadly Weapons' iz 1984 se smatra njihovim najeksperimentalnijim albumom.Na njemu su radili kao petorka,sa Rami Fortison,starim prijateljem iz Tel Aviva,na gitari.'Raging Souls'(1985) je producirao Colin Newman (Wire) i to je njihov najpopularniji album.Do tada su se Minimal Compact ustoličili kao centar internacionalne indie scene u Brusselsu,kojoj su pripadali i Tuxedo Moon (pojedinačno i kolektivno),Bel Canto,Colin Newman,Benjamin Lew,Sonoko...
     'The Figure One Cuts' iz 1987 je njihov poslednji album i producirao ga je John Fryer (Cocteau Twins,Depeche Mode).1987 su izdali i instrumentalni album 'Lowlands Flight' u okviru Crammedove serije 'Made To Measure'.Turneje su se nastavile ali nažalost bez svirki u USA,jer su Američke imigracione vlasti odbile da im izdaju vizu.
     'Minimal Compact Live' je snimljen u Rennesu,Francuska i to je poslednje izdanje banda jer su se 1988 razišli.
     Sakharof i Fortis su se vratili u Izrael,gde su postigli veliki uspeh i kao solisti i radeći zajedno.Malka je sa Colin Newmanom osnivač Swim etikete.Snimila je nekoliko solo albuma a redovno saradjuje sa Newmanom na njegovim brojnim projektima.Birnbach je stanovnik Brusselsa gde je poznat kao DJ Morpheus a sa Malkom i Newmanom saradjuje u okviru banda Oracle.Max Franken i dalje živi u Amsterdamu gde se bavi muzikom i fudbalom.

Minimal Compact  (Crammed Discs,1981)


One By One  (Crammed Discs,1982)


Deadly Weapons  (Crammed Discs,1984)


Raging Souls  (Crammed Discs,1985)


The Figure One Cuts  (Crammed Discs,1987)


Lowlands Flight/MTM 10  (Crammed Discs,1987)




...in coms

1 коментар:

  1. https://mega.nz/file/NElHlCQJ#06zV10u2I1ms-qnCa892p5d16yoFDmXijI23Z77gorw
    https://mega.nz/file/0ctxhCxL#UpG8LJml4LKKXD4RVOlQa_KMdFXDoq-0RJ4rUcCSzXg
    https://mega.nz/file/QE9jnSTC#4CFpFZvbZYPazN_024aF2rSoAiUcuiBqF1Psx1Ht5yQ
    https://mega.nz/file/sds13KSJ#NLCHmmWLup53HewsARLYFNXAFdO3bzO74GlWFN1RxT4
    https://mega.nz/file/FMsFWSJQ#Ko5YzD_4idWYAb_pHIU9DjGle1lZpwhHlDlXLy_LF0k
    https://mega.nz/file/4M03AARR#wuQgfTAJWPVWTUHDqSRurrIpT_dc2lrDP9MnNJmjdD8

    ОдговориИзбриши

Drama

       Drama je duet sa prog/psych korenima koga su 1978 u Ontariu (CAN) osnovali Don Stagg i Eric Simpson. Uz pomoć elektronike i 4-track r...