Претражи овај блог

недеља, 31. јануар 2021.

BUY, BEG OR STEAL : The Scream (Polydor,1978)

 

      Mnogi od današnjih popularnih umetnika ne bi postojali da nije bilo Siouxsie & The Banshees.A Siouxsie & The Banshees ne bi bili Siouxsie & The Banshees da nisu snimili 'The Scream'.1978,grupa je snimila svoj debi album koji se razlikuje od svega u dotadašnjoj rock muzici.
     'The Scream' kombinuje punk rock stav sa značajno sporijim zvukom,pri tome ne gubeći ništa od  punk agresije.Muzika je sirova,ali kontrolisana.Ključni faktor albuma je disonantna gitara McKaya,ali ne treba zanemariti ni ulogu repetativnih bas linija Severina i 'prizemnog' bubnjarskog rada Morrisa.
     Prava zvezda albuma je,naravno vokal Siouxsie Sioux.Jedinstven,oštar,tribalan...Ona urliče sa svrhom i kontrolom.Njen glas 'ledi' i zahteva pažnju.Kao i njeni tekstovi.Poseduje neverovatan dar za slikovit govor,prosto slikajući rečima jasne mentalne slike.'Carcass' i dekonstrukcija Beatles numere 'Helter Skelter' su duboke i teške.'Mirage',verovatno jedna od najpamtljivijih pesama sa albuma,je izlet u pop vode,dok 'Switch' sa svojom ukletom,ćudljivom atmosferom,prikazuje potpuno drugačiju stranu benda.
     Siouxsie & The Banshees su posle 'The Scream' imali dugačku karijeru.Prošli su kroz više faza i promenili nekoliko postava.Ali je 'The Scream' osnova za sve što će u budućnosti raditi.Da li su,ili nisu snimali bolje albume,nebitno je.'The Scream' je direktno uticao na kasnije izvodjače (PJ Harvey,Yeah Yeah Yeahs...) i izbacio je Siouxsie & The Banshees u svet rock muzike,pri tom je menjajući zauvek.

Pure
Jigsaw Feeling
Overground
Carcass
Helter Scelter     (Beatles)
Mirage
Metal Postcard
Nicotine Stain
Suburban Relapse
Switch
Siouxsie Sioux - vocal
Steven Severin - bass
John McKay - guitars,saxophone
Kenny Morris - drums,percussion

Нема коментара:

Постави коментар

Ataque De Caspa

       Ataque De Caspa su post-punk bend iz Madrida, osnovan sredinom osamdesetih. Grupa je imala dosta sličnosti sa drugim Evropskim post-p...