Претражи овај блог

уторак, 20. април 2021.

BUY, BEG OR STEAL : Kaleidoscope (Polydor,1980)

 

   Posle albums 'Join Hands',Banshees su izgubili polovinu članova.Umesto da očajava Siouxsie je regrutovala Budgiea (ex-Slits) i John McGeocha (ex-Magazine) i snimila svoj najuspešniji album,'Kaleidoscope'.
    Najuoćljivija promena na albumu je proširenje muzičkih vidika i dodavanje elemenata svetlosti i melodičnosti.Siouxsie zvuči sexy vna večini numera (ostale su prilično jezovite) a spartanska instrumentalizacija prva dva albuma je proširena različitim instrumentima (sitar,synths...).
     Ništa od gore navedenog ne znači da je 'Kaleidoscope' kompromis.Komercijalni uspeh grupe ('Christine','Happy House') je samo odstupanje i neupućenost u to koliko su ove numere u stvari mračne,baveći se šizofrenijom i ludilom.Prihvatajući nov zvuk,istražujući finije teksture i njihova neodoljivo egzotična perspektiva punka ('Desert Kisses','Paradise Place') razvili su zastavu nadolazećeg goth zvuka.
     Iako široko prihvaćen kao post-punk klaik,+Kaleidoscope' je ipak prelazni album.To nije njihov najbolji punk album (prvi je mnogo intenzivniji) niti najbolje predstavlja psychedelic/goth fazu (to bi bio 'Juju').Siouxsie & The Banshees jesu bili band u tranzitu,čak nisu imali ni punopravnog gitaristu na ovom izdanju (McGeoch je prisutan samo u pola numera,ex-Pistols,Steve Jones,gostuje u nekoliko).Čudesno je kako su Siouxsie i njen band uspeli da preokrenu sve malere u svoju korist,i krenu napred bez spoticanja.
     Kao i mnogi njihovi saborci,Siouxsie & The Banshees su omekšali tokom vremena,kako su im se širili muzički horizonti.Muzika se menjala,nabolje ili nagore (odlučite sami) ali u jedno sam apsolutno siguran-'Kaleidoscope' je najbolji gothic/punk album ikada.

Happy House
Tenant
Trophy
Hybrid
Clockface
Lunar Camel
Christine
Desert Kisses
Red Light
Paradise Place
Skin
Siouxsie Sioux - vocals,guitars,synthesizers,melodica
Steven Severin - bass,vocals,piano,sitar,synthesizers
Budgie - drums,harmonica,percussion
John McGeoch - guitar,saxophone,organ
+
Steve Jones - lead guitar (Clockface,Paradise Place,Skin)

Нема коментара:

Постави коментар

Karlowy Vary

       Post-punk grupa iz Zagreba, aktivna tokom osamdesetih. Nastali su kao Korowa Bar, da bi dolaskom pevačice Varje Orlić postali Karlowy...