Претражи овај блог

петак, 23. јул 2021.

BUY, BEG OR STEAL : Cut (Island,1979)

 

       'Cut',debi album Slits je iznenadjujuće kompleksan i potpuno neodoljiv hibrid punka,duba i popa,koji i danas zvuči sveže i moderno.Pitanje glasi:kako su Slits od odbačenih 'amatera' postali post-punk ikone?
     Odgovor je dvostruk:bubnjar i producent.Originalno all-female postava (Ari Up,Viv Albertine,Tessa Pollitt i Palmolive) izgubila je bubnjarku 1977 tokom White Riot turneje Clash (otišla u Raincoats).Preostale devojke su regrutovale Budgiea (kasnije u Siouxsie & The Banshees) i započele potragu za odgovarajućim producentom.Potpuno neočekivano,odlučile su se za dub majstora Dennis Bovella,koji je njihovom radikalnom feminizmu dao dublji,prostorniji reggae zvuk.I gle čuda,odjednom je drhtav,neuvežban vokal Ari Up postao šarmantan sloj u zvonkom ritmičkom sklopu.Budgievi  precizni,metronomski ritmovi omogućili su bendu da se potpuno otvori i razigra.
     Lirika je interesantna i bavi se konzumerizmom ('Shoplifting','Spend,Spend,Spend'),feminističkim pogledom na etiku punk momaka ('So Tough','Instant Hit') i sl.Vrhunac albuma je duhovita 'Typical Girls',gorak atak na seksualne stereotipe.
      Ceo album ležerno balansira izmedju amaterizma i avant-gade.U omotu koji prikazuje tri polunage blatnjave Amazonke (Budgie se ne pojavljuje na fotografiji iz,rekao bih,razumljivih razloga),'Cut' je jedan od najhrabrijih,najinteresantnijih i najizazovnijih post punk albuma.I ako ništa drugo,žene su konačno počele da se uzimaju za ozbiljno u svetu rock muzike.

Instant Hit
So Tough
Spend,Spend,Spend
Shoplifting
FM
Newtown
Ping Pong Affair
Love Und Romance
Typical Girls
Adventures Close To Home
Ari Up - vocals
Viv Albertine - guitar
Tessa Pollitt - bass
+
Budgie - drums
Dennis Bowell - sound effects

Нема коментара:

Постави коментар

Baby Buddha

       Babby Buddha je manje bend a više muzički projekat, sporedna zanimacija za neke od članova Los Microwaves. David Javelosa i Charles H...