Претражи овај блог

уторак, 10. август 2021.

BUY, BEG OR STEAL : Prehistoric Sounds (Harvest,1978)

 

     Sa 'Prehistoric Sounds' (poslednji album sa Ed Kuepperom),Saints su uspeli da naprave odličan rock album na kome duvačka sekcija preuzima ulogu gitara.Nastavljajući da se udaljavaju od klasičnog punk obrasca,bend je sačuvao punk stav i pretvorio ga u pametnu,masivnu,odvažnu kombinaciju kontrolisane snage.Dani '(i'm) Stranded' su davno ostali iza njih,ali raznovrtan tempo i kompozitorski napredak nisu uticali uopšte na intenzitet Saintsa.
Duvači su centralni element zvuka ovog albuma,što ne znači da Saints zvuče kao Chicago ili promašeni soul band iz sedamdesetih ili Bowie na 'Young Americans'.Bilo da je iskorišćen kao osnova ili samo ukras u pesmi,elegantna upotreba saxofona je zaista majstorska.
Dinamična 'Brisbane (Security City)' je vrhunac albuma.Nakon par minuta Iggy Popovskog lamenta Chris Baileya nad rodnim gradom,umereni tempo prelazi u višu brzinu,zahvaljujući užurbanom ritmu,jurišnim gitarama i (naravno) sveprisutnoj duvačkoj sekciji.Vredi izdvojiti i 'Every Day's A Holiday,Every Night's A Party' te energuičnu obradu Otis Reddinga 'Security',gde Bailey frapantno podseća na mladog Van Morrisona.
Ovo je album grupe bez iluzija,koja svira intenzivni,strastveni garažni soul.

Swing For The Crime
All Times Through Paradise
Every Day's A Holiday,Every Night's A Party
Brisbane (Security City)
Church Of Indifference
Crazy Googenheimer Blues
Everything's Fine
The Prisoner
Security (Otis Redding)
This Time
Take This Heart Of Mine
The Chameleon
Save Me (Aretha Franklin)
Chris Bailey - vocals
Ed Kuepper - guitar
Algy Ward - bass
Ivor Hay - drums
+
Martin Bruce - trumpet
Martin Drover - trumpet
Paul Nieman - trombone
Roger Cawkwell - saxophones,piano

Нема коментара:

Постави коментар

Opera De Nuit

       Francuski coldwave sastav, nastao početkom osamdesetih. Prvi EP izdaju 1984 za malu, nezavisnu izdavačku kuću Contorsion i ovo izdanj...