Претражи овај блог

уторак, 24. август 2021.

Department S

 


     Nastali na pepelu kvazi-ska benda Guns For Hire,Londonska grupa Department S (nazvani po TV emisiji 1969-70),doživeli su svoj kratki trenutak slave sa neobičnim post-punk hitom 'Is Vic There?',bez sumnje jednom od najboljih 'telefonskih' pop pesama.
     Hipnotični,mutno psihodelični singl je inspirisan totalno uvrnutim Monty Python skečom 'Matching Tie And Handkerchief'.Telefonski  ženski vokal pripada Lee Cavanaugh,devojci pevača Department S,Vaughn Toulousea (pojavljuje se i u Jam videu za 'The Bitterest Pill')-
     Drugi singl,'Going Left Right' se tehnički takodje može nazvati hitom (#55) ali to,kao ni kultni status 'Is Vic There?',nije ubedilo Stiff Records da objave debi album grupe,'Sub-Stance',koji je bio gotovo završen.
     Ovu nepravdu je,kako tako,ispravila kompanija LTM,objavivši album dvadesetak godina kasnije.
     Otkaz koji su dobili u Stiff Records,doveo je do nekih promena u postavi i muzičkom stilu,kao i do medjusobnih trzavica koje su ubrzale raspad benda.
     Vaughn Toulouse je preminuo 1991.
     2007,gitarista Mike Herbage,bubnjar Stuart Mizon i klavijaturista (sada vokal) Eddie Roxy,obnavljaju Department S i snimaju singl,'My Coo-Ca-Choo',obradu Alvin Stardust glam hita iz 1973.

PS : Na B-strani singla 'Is Vic There?' je ne baš uspela obrada T-Rexa,'Solid Gold Easy Action'.Interesantno je spomenuti da su na prvoj verziji prateće vokale pevale,tada potpuno anonimne devojke,Sara Dallin,Siobhan Fahey i Karen Woodward,kasnije poznate kao Bananarama.Njihovi vokali su izbačeni jer su 'bili zaista užasni' i zamenjeni su profesionalnim vokalnim triom Thunderthighs (pevale vokale na Lou Reedovoj 'Walk On The Wild Side').

Sub-Stance  (LTM,2003)



link in...

1 коментар:

Opera De Nuit

       Francuski coldwave sastav, nastao početkom osamdesetih. Prvi EP izdaju 1984 za malu, nezavisnu izdavačku kuću Contorsion i ovo izdanj...