Претражи овај блог

субота, 18. децембар 2021.

Squeeze

 


     Chris Difford (vocal,guitar),Glenn Tilbrook (vocal,guitar) i Julian ' Jools' Holland (keyboards) osnovali su Squeeze 1974 i nazvali su se po albumu Velvet Underground.
     Dolaskom Harry Kakoullia (bass) i Gilson Lavisa (drums) postava je popunjena i band je 1977 vinilno debitovao sa EPem 'Packet Of Three' koga je producirao John Cale.EP je izdat za Deptford Fun City (Squeeze,inače,dolaze iz Deptforda).
     Ovo izdanje je dovelo do ugovora sa A&M i singla 'Take Me I'm Yours'.Sledeći singlovi,'Bang Bang' i 'Goodbye Girl' ne postižu uspeh svog prethodnika ali se Squeeze na velika vrata vraćaju na top liste 1979 sa singlovima 'Cool For Cats' i 'Up The Junction'.
     Difford se razvio u izuzetnog tekstopisca,dajući pesmama Squeeze šarmantan i tragi-komičan ukus južnog Londona.
     'Argybargy',1980,je njihov najpovezaniji album do tada i na njemu su se definitivno oslobodili svih preostalih tragova punk uticaja.John Bentley (bass) se pojavljuje kao novi član benda.
     Holland 1980 napušta grupu da bi se posvetio solo karijeri a njegova zamena je Paul Carrack (ex-Ace).
     'East Side Story' se pojavljuje 1981.Prvobitno je planirano da to bude dupli LP koji bi producirali Paul McCartney,Nick Lowe,Dave Edmunds i Elvis Costello.McCartney je najpre pristao ali je odustao zbog snimanja svog albuma 'Tug Of War'.Lowe je sa bendom uradio par snimaka ali Squeeze nisu bili zadovoljn rezultatom.Tako da je,na kraju Costello producent 'East Side Story' (osim numere 'In Quintessence',za koju je odgovoran Dave Edmunds).
     Ispostavilo se da je ovo komercijalno najuspešniji LP Squeeze.Carrack,koji je ostavio neizbrisiv trag na albumu izvanrednom svirkom na 'Tempted',ubrzo ih napušta i odlazi u prateći bend Carlene Carter,a u bend dolazi Don Snow.
     Posle razočaravajućeg običnog pop albuma 'Sweets From A Stranger',Difford i Tilbrook raspuštaju bend i nastavljaju kao duo snimajući 1984 album 'Difford & Tilbrook'.
     Ipak Squeeze se ubrzo vraćaju,1985 (Lavis,povratnik Holland,novi basista Keith Wilkinson,Difford i Tilbrook) sa odličnim albumom 'Cosi Fan Tutti Frutti'.
     Sledi serija veoma dobrih albuma ali se čini da su izgubili svoj komercijalni potencijal i Squeeze su polako tonuli u opskurnost,tako da je i kompanija A&M izgubila interesovanje za njih.Krajem devedestih osnovali su sopstvenu kompaniju Quixotic Records da bi se 1999,ovi predstavnici velike Britanske pop tradicije,ponovo razišli.
     Difford i Tilbrook su nastavili razdvojene solo karijere da bi,od 2007,ponovo reinkarnirali Squeeze i pod tim imenom nastupaju i dan danas.

Singles:45's And Under  (A&M,1982)



...in coms

1 коментар:

Ataque De Caspa

       Ataque De Caspa su post-punk bend iz Madrida, osnovan sredinom osamdesetih. Grupa je imala dosta sličnosti sa drugim Evropskim post-p...