Претражи овај блог

петак, 17. децембар 2021.

Style Council

 


      Pošto je rešio da zatvori Jam poglavlje - bez sumnje jedna od najuspešnijih rock grupa u Britaniji svih vremena - Paul Weller je,sa Mick Talbotom (ex-Merton Parkas,ex-Dexy's Midnight Runners),pokrenuo svoj novi projekat,Style Council,nameravajući da u svoje komponovanje uključi više soul,jazz i R&B elemenata.
     'Speak Like A Child' je njihov prvi SP,izdat 1983,i odmah je postigao veliki uspeh,kao i sledeća izdanja benda,'The Money-Go-Round'(EP) i 'Solid Bond In Your Heart'(SP).
     Mnogi Jam fanovi nisu bili oduševljeni novom Wellerovom orijentacijom,pa su na nastupu benda na CND festivalu u Londonu,zasuli binu blatom.
     Prvi LP,'Cafe Bleu' objavljen je 1984 i to je stilski najambiciozniji Wellerov album do tada.1985 sledi jiš jedan TOP 10 hit singl,'Walls Come Tumbling Down',koji je bio i najava za album 'Our Favourite Shop'.Živi LP,'Home And Abroad',pojavljuje se 1986.
     Ne skrivajući intelektualne pretenzje,koje su se provlačile kroz Wellerove pesme,muzika Style Council je bila duboko ukorenjena u Američkom soulu i R&Bu (sa sve synthesizerima i ritam mašinama) ali filtrirana kroz Evropski stav i stil.
     Lirika je tipično Wellerovska sa još izraženijim levičarskim stavovima.Njegove kritike rasizma,nezaposlenosti,Thatcherizma i sexizma odlično se uklapaju u narastajuće interesovanje za kontinentalni stil i kulturu.
     Kako je Wellerova pretencioznost rasla tako se uspeh Style Council smanjivao tako da je do kraja osamdesetih Paul Weller od heroja postao bivši heroj.
     1987 izlazi LP 'The Cost Of Loving' koga prate prilično suzdržana kritike i 'Waiting' je prvi SP grupe koji ne ulazi u TOP 40.1988 se pojavljuje pompezni LP 'Confessions Of A Pop Group',koji prolazi solidno kod publike i pored užasnih kritika.
     1989,kompanija Polydor,ne deleći Wellerovo oduševljenje za house i klubsku muziku,odbija da izda novi LP benda i raskida sa njima ugovor.Weller i Talbot zvanično objavljuju kraj Style Council 1990 i Paul već 1991 kreće sa svojom solo karijerom.

Long Hot Summers-The Story Of The Style Council  (Polydor,2020)





link in...

1 коментар:

  1. https://app.box.com/s/vi7u1eavo80oo1686v830iwr2c1s5t40
    https://app.box.com/s/9fogci29pm5tvp9820cfe8mtkdspbwpd

    ОдговориИзбриши

Karlowy Vary

       Post-punk grupa iz Zagreba, aktivna tokom osamdesetih. Nastali su kao Korowa Bar, da bi dolaskom pevačice Varje Orlić postali Karlowy...